Българският военен контингент в Ирак запазва досегашния си статут, бе решено на заседание на Министерски съвет.

Правителството одобри проекта на споразумение със САЩ за участието на българския военен контингент в хуманитарната мисия по охрана на лагера Ашраф в Ирак.

С този проект се запазва досегашният статут на военнослужещите ни, които изпълняват задачи по Охрана на центъра за временно задържане и закрила намиращ се на територията на лагера Ашраф.

САЩ ще предложат същата подкрепа относно разходите по транспорт от и до Ирак , както и на територията на страната, логистичното обслужване в района на лагера и медицинското осигуряване.

Българският контингент ще бъде под оперативното командване на многонационалните сили в Ирак и под тактическото командване на американско военно-полицейско подразделение.

Нашите военни в района на мисията ще имат същото ниво на защита, както и останалите членове на многонационалните сили в Ирак по отношение на всякакви наказателни и дисциплинарни нарушения, които биха могли да се преследват от местните власти.

Споразумението подлежи на ратификация.

На 18 декември 2007 г. Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която продължава мандата на многонационалните сили в Ирак до 31 декември 2008.

По предложение на правителството нНародното събрание удължи срока на участието на българския контингент в мисията, състояща се от 155 военнослужещи.