България продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание. Това заяви военният министър Атанас Запрянов заседанието на министрите на отбраната във формат Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, ръководена от САЩ в авиобаза "Рамщайн" в Германия. Беше проведена и двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Запрянов проведе двустранна среща с федералния министър на отбраната Германия Борис Писториус. Двамата обсъдиха теми в сферата на отбраната и възможностите за разширяване и надграждане на военното сътрудничество. Те подписаха "Програмно споразумение между Федералното Министерство на отбраната на Федерална република Германия и Министерството на отбраната на Република България за съвместната покупка на IRIS-T SLM системи, съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата "Щит на европейското небе". Целта на инициативата на ЕС е да се насърчи сътрудничеството в областта на отбраната чрез съвместно възлагане на обществени поръчки за оперативно съвместими и взаимнозаменяеми оръжейни системи.

Решението за закупуването на зенитно-ракетни комплекси "IRIS-T" беше прието от Народното събрание на 8 август 2024 г. С това се цели да бъде преодолян дефицитът в способностите на българските Военновъздушни сили (ВВС) за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Проектът е продиктуван предимно от необходимостта от изграждане и поддържане на противовъздушна отбрана, която да може да гарантира суверенитета и териториалната цялост на страната.

Купуваме "Страйкър", боеприпаси и ПВО IRIS-T SLM

Купуваме "Страйкър", боеприпаси и ПВО IRIS-T SLM

Депутатите гласуваха договорите при разточително словесно противопоставяне от страна на БСП и "Възраждане"