"Воля" скочи на вицепремиера Валери Симеонов. В парламента лидерът на партията Веселин Марешки му поиска оставката.

Причината е скандалът със заместник-министъра Павел Тенев, станал популярен с нацистките си снимки. Заради общественото недоволство той вчера подаде оставка. По-рано обаче Симеонов го защити, тъй като той е от квотата на "Обединени патриоти". Скандалът обаче възмути "Воля".

Павел Тенев се разкайва за снимката с нацистки поздрав

Павел Тенев се разкайва за снимката с нацистки поздрав

Търсил хумористичен ефект и сценарий във всички снимки

Стефан Августинов, член на изпълнителното бюро на "Воля", обясни в кулоарите на Народното събрание, че било недопустимо вицепремиер на европейска държава да се държи по този начин. Подигравката на "Обединени патриоти" била недопустима.

Имало безсилие в коалицията да назначи качествени кадри. Затова "Воля" ще обсъди дали да се иска оставката на Валери Симеонов. Формацията не подкрепяла участието на "Обединени патриоти" във властта.

Оставката трябва да я иска премиера, това пък заяви малко по-късно лидерът Веселин Марешки. Как реагира самият човек, който е направил този знак, подаде си оставката, всеки трябва да си носи отговорността, коментира той.

Марешки обаче смята, че Симеонов трябва да си подаде оставката. Това е моралното, убеден е Марешки.

"За нас нямат значение имената, а делата. Ние критикуваме или подкрепяме делата. Не трябва да обръщаме внимание на всеки помияр, който те захапва", коментира той властта.

Според депутата от ДПС Хамид Хамид такава шега с Холокоста е опасна. Да се прави шега, подигравка с паметта на тези хора вкарва България в международен скандал.

По мнението на Хамид, чувствителната еврейска общност няма да ни го прости. Толкова години имаме прекрасни отношения с държавата Израел, с всички евреи по света, гордеем се с това, което сме направили през годините, изтъкна Хамид.

Шегата на Симеонов била дебелашка. Отстраняването на един заместник-министър в тази ситуация не било достатъчно. ДПС иска "Обединени патриоти" да излязат от властта.

Говоренето от ДПС може да повлияе на "Обединените патриоти" в обратната посока, посочи депутатът от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов за коментара на Хамид Хамид Валери Симеонов и патриотите да излязат от властта. Според него действително Павел Тенев не е проявил добър тон, но и не е защитавал фашистка идеология.

Господин Симеонов е известен с чувството си за хумор, което е по-особено, може би трябва да се съобразява с новата си позиция, предположи Веселинов.