Правителството ще остане на власт. Това заяви заяви в Брюксел министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Той бе категоричен, че вотът на недоверие няма да успее.

Ще ни бъде дадена възможност отново да обясняваме отбранителната политика на страната, допълни министърът.

Тагарев изрази притеснение, че много време отива за обсъждане на едни и същи въпроси. По негови думи като правило голямата част от тези, които задават въпросите, не се интересуват от отговора, а търсят да направят някакви пропагандни внушения. Това вече започва да става досадно, обобщи той.

Тагарев се надява да няма пак лумпениада от трибуната на НС

Тагарев се надява да няма пак лумпениада от трибуната на НС

Около шест хиляди са незаетите места в армията

Тагарев отбеляза и че по всичко изглежда, че войната в Украйна ще продължи още и ще има нужда от допълване на военните складове на страните от ЕС. Според него това означава, че ще има поръчки към българската индустрия.

Той призова ЕС да продължи със значителна военна подкрепа за Украйна, която да осигури на страната възможността да посрещне най-неотложните си нужди в областта на отбраната, да защити своя народ и критичната си инфраструктура. Министърът подкрепи дългосрочните ангажименти на ЕС в сътрудничество с партньорите.

Министърът обясни, че на днешната среща на Съвета на ЕС са били обсъждани стъпки как да се ускори и повиши производството на боеприпаси за Украйна и за попълване на запасите на страните от блока.

Той отбеляза, че България е огромен производител на боеприпаси спрямо съотношението на населението и икономиката.

Тагарев заяви, че до 8 декември продължава европейската процедура за кандидатстване на фирми от военнопромишления компмлекс за разширяване на производствените възможности, като той самият очаква поне 2-3 български фирми да получат допълнително финансиране.

Тагарев: Темите за вота на недоверие вече са обсъждани в парламента

Тагарев: Темите за вота на недоверие вече са обсъждани в парламента

Той очаква стартиране на съвместна противоминна операция в Черно море с участието на Румъния и Турция

"Има интерес във фирмите дори сами да инвестират, защото виждат, че търсенето е огромно. ЕС дава част от средствата за допълнителни инвестиции. Бързо се надявам да има решение", коментира министърът.

Относно общата инициатива на България, Румъния и Турция за повишаване на сигурността в Черно море той поясни, че концепцията за тази операция е съгласувана. Трите страни ще имат екип в Анкара след десетина дни, който ще гледа как конкретно ще бъде реализирано споразумението.

Тагарев очаква, че ако всичко върви нормално, скоро страната ни ще има такава операция.

На заседанието на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министър Тагарев подкрепи бюджета на Агенцията за 2024 г., както и новите приоритети на ЕС за развитие на способностите, ориентирани към новите технологии.