БСП внесе вота си на недоверие срещу кабинета "Денков-Габриел" поради "провал в политиката за отбрана и сигурност". Той е подкрепен и от "Възраждане", "Има такъв народ" и независимият депутат Радостин Василев.

Част от мотивите за вота е Шенген, обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й развитието на въпроса чакали всички, но прогрес нямало никакъв.

И коментира като "много притеснително" неявяването на ГЕРБ и ДПС в пленарна зала и нерегистрирането на ПП/ДБ поради това, че трябва да се приемат много важни закони като бюджета например.

Кирил Петков готов на среща с ГЕРБ - целият народ чакал

Кирил Петков готов на среща с ГЕРБ - целият народ чакал

Съпредседателят на ПП призова ГЕРБ и ДПС да се явят в парламента

Социалистът Атанас Зафиров обясни пред медиите в Партийния дом, че мотивът е невъзможността на правителството да се справи с гарантиране на националната сигурност. Тази тема най-ярко илюстрира неспособността на това правителство да отговори адекватно на предизвикателствата пред страната, подчерта червеният депутат. Засилват се геополитическите кризи от всякакъв характер, по мнението му.

Зафиров смята, че правителството способства тези кризи да засегнат страната ни пряко. Той показа снимка от граничното съоръжение с Турция и според опозицията членството ни в Шенген е далече. Обещанията за укрепването на границата не са спазени. В армията ни пък има кадрови недостиг.

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира проекта за закупуване на нова бойна машина за армията ни, като според него това е нов епизод от филма как правителството се откупува, за да продължи да управлява. Договорът не бил изгоден за страната ни. Купуваме чертежи на американска техника, изтъкна той като подчерта, че правителството е вредно и опасно за националната сигурност. Опозицията критикува и васалното поведение на страната ни.

Възраждане след вота готови за маратонско бягане

Възраждане след вота готови за маратонско бягане

Разочаровани, че още не са първа политическа сила

"Има такъв народ" подкрепят категорично и втория внесен от БСП вот на недоверие срещу кабинета Денков.

"Да отидат при Делян Пеевски, да го попитат какво могат и какво не могат да правят, да получат разрешение, да му занесат едно кафе, да занесат и на Ахмед Доган, разбирам, че той ще е човекът, който ще управлява. Христо Иванов знае пътя към Росенец, да вземе едно поясче с патенце и да дождапа до там, там предполагам Доган ще го черпи с кафе, баклава, салам или каквото там, и да получи инструкции. Позорна работа, те са жалки и не заслужават да управляват", остро-ироничен бе председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

По думите му ПП/ДБ нямат легитимността да управляват, защото от днешния ден е видно, че нямат мнозинство в парламента, а освен това "яли бой" на местните избори.