По Конституция Георги Първанов няма никакъв шанс за още един президентски мандат. Това обяви в студиото на БиТиВи проф. Михаил Константинов, математик, шеф на „Информационно обслужване” и бивш зам.-шеф на ЦИК. Той обясни, че според Конституцията може да се изкарат два мандата.  

Политологът и преподавател по изборни системи в Софийския университет доц. Димитър Димитров също подкрепи тезата, изтъквайки, че точният текст на Конституцията е два мандата и това няма как да бъде прочетено по друг начин. Два мандата са си два мандата, не могат да бъдат три, отсече политологът.

Проф. Константинов смята, че никой няма да допусне Конституцията да бъде пренаписана в такива кратки срокове.

Време е да видим жена президент, заяви проф. Михаил Константинов. Според него шансовете на настоящата вицепрезидентка Маргарита Попова са малки. Димитров смята, че нейното участие в регистрация по-скоро би попречило на кандидатурата на Росен Плевнелиев.

Елена Поптодорова също отговаряла на изискването за кандидат-президент, тъй като е била български представител.

Той смята, че има двама-трима кметове от ГЕРБ, които са популярни – например градоначалникът на Бургас Димитър Николов.

Според Михаил Константинов Йорданка Фандъкова е много добър кандидат. Минус за кандидатурата й обаче е, че трябва да напусне кметския пост и да правим нови избори.

От своя страна доц. Димитров допуска, че за София ще има оспорвана борба и няма да е близо до 60 %.

Константинов смята, че Ивайло Калфин също би бил добра кандидатура.

Доц. Димитров намира, че комбинация на избори две в едно би било много нелогично. Той коментира, че конфигурациите, в които парламентът може да просъществува почти пълен мандат, са много. Политологът прогнозира, че вероятно ще просъществува, благодарение на многото независими кандидати и безкрайната разпръснатост в парламента. Никой не би искал да прекрати мандата си предсрочно, защото много от тези хора друг път нямало да бъдат депутати.

Константинов смята, че е глупаво да има президентски и парламентарни избори. Той смята, че независима кандидатура на Плевнелиев е с нулеви шансове, ако се разберат с ГЕРБ – това бил единственият начин.

От своя страна Димитров е на мнение, че със сигурност Плевнелиев би бил най-добрата обща кандидатура на ГЕРБ и Реформаторския блок, но било трудно да се знае дали до такава ще се стигне.