Депутатите създадоха Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета на Община Доспат - Елин Радев. Вносители са депутатът от ПП-ДБ Венеция Нецова-Ангова и група народни представители.

Народните представители гласуваха със 112 гласа "за", 62 гласа "против" и 2 гласа "въздържали се". Дори и при прегласуването, поискано от парламентарната група на ГЕРБ-СДС проектът за решение за временната комисия мина със 116 гласа "за", 63 гласа "против" и 2 гласа "въздържали се".

Преди това депутатът от ГЕРБ и бивш общински съветник Георги Георгиев настоя всеки един кмет да бъде проверяван, а не само един конкретен кмет. Иначе Георгиев в типичния си стил се заяде с парламентарната група на ПП-ДБ и заяви, че докато слуша мотивите на групата на Кирил Петков и акад. Николай Денков защо трябва да се създаде временна комисия от репресиран става депресиран.

Бившият кмет на София, а сега депутат от ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова недоумява какво правят народните представители, при положение, че имат толкова много работа, за която хората очакват решение, а се прави комисия след комисия при краткото останало време на 50-ото Народно събрание. Тя заяви, че не познава кмета на Доспат, но поиска лично извинение от Явор Божанов - никога не е била член на БКП.

Независимият общински съветник от БСП Калоян Методиев заяви, че местният феодализъм е проблем и бич за българското общество като цяло. Тези модели трябва да бъдат разкривани, бичувани и да освобождаваме цели зони в страната, завладени от подобен феодализъм, коментира Методиев. Трябва да сложим край на местния феодализъм, като първата стъпка е да го разобличим, каза още той.

Председател на временната комисия ще е Александър Вълчев от "Има такъв народ". Членове на комисията ще са Красимир Събев и Младен Шишков от ГЕРБ, Венеция Ангова и Венко Сабрутев от ПП-ДБ, Емил Янков и Ангел Георгиев от "Възраждане", Искра Михайлова и Халил Летифов от ДПС, Диан Дечев и Иван Петков от БСП и Драгомир Петков от ИТН.

Протест на жители на Доспат пред парламента срещу кмета на града

Протест на жители на Доспат пред парламента срещу кмета на града

Кметът трърди, че някои от тях са криминално проявени