Да бъдат преразгледани ограничителните мерки за големите нехранителни магазини настояват от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съобщиха от БТПП.

Повод за това мнение е отворено писмо до Правителството и Националния оперативен щаб от управителите на някои от големите вериги за нехранителни стоки. В него те заявиха, че не подкрепят противоепидемичните мерки за затваряне на магазините за нехранителни стоки с площ над 300 кв. м.

Според бранша уверяват, че в магазините за нехранителни стоки, при спазване на дистанция няма струпвания на хора. Потокът от клиенти не оправдава наложената забрана. Противоепидемичните мерки са в пъти по-ефективни и адекватно приложими при по-голяма площ на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия клиентски поток към по-малки обекти, се казва в писмото.

Моловете и търговските вериги настояват да бъдат отворени

Моловете и търговските вериги настояват да бъдат отворени

Те искат да се разшири обхватът на програма "Запази ме"

Становището на експертите в Българската търговско-промишлена палата е, че всички бизнеси трябва да бъдат равноправно третирани. Нека ограничителни мерки бъдат обосновани от медицинска гледна точка. Така без достатъчно аргументи, държавата поставя в неравноправно положение големите търговски вериги, смятат от БТПП.