Незабавно всички средства на държавните предприятия да бъдат прехвърлени в Българска банка за развитие (ББР), която единствена е изцяло държавна собственост, искат зелените.
В свое отворено писмо до премиера Марин Райков те настояват: "Спрете финансирането на частните монополи с държавни пари!".

На пресконференция в БТА Александър Каракачанов от "Зелените" изтъкна, че повече от десетилетие парите на държавните предприятия, които са около 1 млрд. лв. са предоставени на няколко частни банки и посочи ЦКБ, Инвестбанк и КТБ. Каракачанов е категоричен, че 1 млрд. лв. могат да съживят малкия и среден бизнес, ако бъдат предоставени на ББР за кредитиране на предприемачеството на дребни и средни производители.

"Нисколихвеното кредитиране на ББР ще понижи високия лихвен процент по кредитите в банковата система, който задушава гражданите и фирмите; ще се прекъсне една изключително опасна корупционна верига, която превръща държавната политика в заложница на интересите на една или няколко частни банки; ще се прекрати приватизацията с държавни пари на държавно имущество", се казва още в писмото до премиера.

Минчо Христов, който е съмишленик на Зелените съобщи, че през 2012 г. 360 000 български семейства са били изхвърлени от жилищата им от банките чрез съдия изпълнител, което е 5 пъти повече, в сравнение с 2009 г. и настоя правителството да наложи мораториум върху изхвърлянето на хора от техните жилища, като даде за пример Испания.

По думите на Христов спестяванията на българските граждани не са гарантирани, заради капани в законовата уредба. Той настоя и за въвеждане на наказателна отговорност за раздаване на необезпечени кредити. "И сега престъпни банкери продължават да раздават необезпечени кредити", алармира той.

41 Народно събрание чрез Закона за потребителския кредит прие възможност банките да променят лихвените си проценти след сключването на договор и заради тази политика на банките в момента драстично се увеличават проблемните кредити, изтъкна още Христов. Той настоя БНБ да влезе в правомощията си и да извърши проверки на небанковите финансови институции за вземаните лихви от хората.

Христов упрекна всички правителства от 20 години насам, че не са приели закон за личния фалит и в България длъжникът продължава да е длъжник и след смъртта си.

Голямото страшно, според Александър Каракачанов е, че не се провежда политика в интерес на производството. "Въртете 1 година този 1 млрд лв. в икономиката и ефектът ще е огромен", апелира той. "Но някои господа ще загубят", добави той и уточни, че има предвид всички, които са "на хранилката".

Коментирайки партиите, той заяви: "Няма десни, няма леви. Всички партии са едни и същи. Това са обикновени олигархични структури".