Какво да бъде бъдещето на заменените гори в България дискутираха представители на зелени партии, движения, организации и други на кръгла маса в БТА.

Дискусията бе организирана от Асоциацията на парковете в България, като за участие в нея бяха поканени представители на отговорните за горската политика институции - Изпълнителната агенция по горите, Министерство на земеделието и горите, Министерство на околната среда и водите, парламентарната комисия и други.

Събитието обаче не бе уважено от представителите на държавата, а в БТА се появиха бившият регионален министър в кабинета "Борисов" Лиляна Павлова и зам.-министърът в екоминистерството и също народен представител от ГЕРБ в 42-рото Народно събрание Ивелина Василева.

Очаква се в най-скоро време ЕК да излезе с решение, че заменените гори представляват нерегламентирана държавна помощ и срещу България да бъде заведено дело, което да доведе до санкции в размер над 1 мрлд. лева, сигнализираха организаторите. В тази връзка е важно да се вземе решение как ще процедираме след това и какво ще направим, за да се върнат горите.

Адвокат Свилен Ковачев, който е един от адвокатите на жалбоподателите по внесената в ЕК процедура срещу България обясни, че целта не е държавата да плаща глоби, а да й се помогне да си събере обратното неправомерната помощ.

В момента се изготвя и нов Закон за държавната помощ, който съвсем скоро трябва да бъде внесен в Народното събрание, но той не решава проблема и не регламентира как да се върне неправомерната помощ.

Големият проблем според Тома Белев е фактът, че над 70% от заменените земи вече са препродадени, при това по няколко пъти на много по-висока стойност.

Ковачев обяви, че идеята е днес обществеността да бъде предупредена, че предстои нещо много важно и да е наясно с проблема. Когато законопроектът влезе в Народното събрание зелените организации ще внесат своите предложения, но големите им притеснения са, че текстовете могат да бъдат "минирани", тъй като голяма част от народните представители от управляващата коалиция имат личен финансов интерес законът да не работи.

Трябва да решим кое е по-малкото зло - да търпим глоби или да си върнем земите по някакъв начин обратно, посочи Лиляна Павлова. Бившият регионален министър посочи, че сегашните управляващи не правят абсолютно нищо по въпроса и са приели популистки мораториум върху строежи Черноморието, който обаче касае единствено държавни земи, което далеч не е основният проблем.

От ПП "Зелените" настояха, че категорично се противопоставят всички български граждани да плащат глобите на олигарсите, тъй като евентуалните санкции от ЕК ще трябва да бъдат заплатени от държавния бюджет.

От партията на Борислав Сандов са категорични, че всички сделки трябва да бъдат обявени за нищожни със законодателен акт в заключителните разпоредени в Закона за горите, поради явното противоречие на направените замени.

Всички сделки противоречат на европейското право, нарушават конкуренцията и разликата до пазарната цена, която на места е 100 пъти трябва да бъде върната на държавния бюджет, съгласно изискванията на Регламента на ЕС за държавни помощи.
Всяка събрана обратно помощ намалява глобите, които ще плащаме към ЕС, посочват "Зелените".