Казах една истина, която всички добре знаете. Това заяви премиерът Бойко Борисов, защитавайки тезата си, че президентът Плевнелиев му е предложен от кръга "Капитал". Припомняме, вчера Плевнелиев заяви, че никога не е бил част от това задкулисие.

"С президента Росен Плевнелиев и като министър, и като президент сме работили прекрасно. Нямаме нито един спор, който да не сме решили или тема, по която да не сме се разбрали", коментира Борисов и допълни: "Не знам какво е гледал или са му предали, аз казах една истина, която всички добре знаете."

По време на днешното начало на правителственото заседание - пред оператори и фоторепортери, премиерът бе много пространен, засягайки редица теми от общественото говорене.

Той продължи с ролята на системните партии при издигането на президенти. "За това в развитите цивилизовани държави толкова много се държи на така наречените системни партии", припомни той и продължи с времето, когато е бил кмет и изведнъж е трябвало да назначи 16 министри и 50-60 заместник-министри и то във времето след "провала на Тройната коалиция".

"Не знам някоя партия дали има толкова ресурс, хора, подготвени веднага да поемат този пост. Срещнахме се със синдикатите, КРИБ, който тогава беше оглавяван от г-н Прокопиев и оттогава до ден-днешен с работодателските организации - големи, малки, средни, търговските камари, синдикатите, непрекъснато поддържаме връзка", коментира премиерът.

"Тогава съм се обърнал и към КРИБ във финансово-икономическата сфера да намерим най-подходящите хора. Не съм казал, че това е лошо, но това е истина. Сега гледам някак си бягат от това, може би на кръгът "Капитал" не им харесва като дума - ок, приемам го и това", коментира още Борисов.

Той разкри, че с Плевнелиев се познавали още от първата копка на Бизнес парка в столичния квартал "Младост".

"Гаранциите за тези хора, че ще бъдат добри министри, са точно такива, каквито например Реформаторския блок са дали за министрите на тази маса от Блока. Събрахме се и казаха според нас за тези ресори тези хора ще са най-подготвени. И така го направихме", каза още Бойко Борисов и попита коя неистина са видели, за да реагират така "ужилено" и да се чувстват толкова обидено.

"Нима многократно не съм заявявал за всички добри неща, които президентската институция е направила", попита още Борисов. Той каза още, че впоследствие тези, които не са си вършели работата, са били отстранени. "С мен работите вече две години и всеки един може да каже дали на мен някой може да повлияе", обърна се премиерът към министрите от сегашния си кабинет.

"Надявам се така както сме работи 5 години с президента, да продължим да работим така и да реализира това, което е казал, защото не съм съгласен с част от констатациите. Тези министри тогава, които бяха добри ги издигнахме и за президенти като партия и той е точно такъв", категоричен бе Борисов.