Не съм съгласен българската правосъдна система да бъде сведена до дебата "две каки, които си говорят", по същия начин не съм съгласен, начинът, по който се правят правителствата в България, да бъде сведен до "двама батковци, които си говорят". Ако това е така с "двете каки" и с "двамата батковци", това означава, че задкулисието в България тотално е победило.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Благоевград, където откри първата в Европа глобална конференция "Да преоткрием образованието".

Държавният глава разкритикува начина, по който се провежда предизборната кампания, в която отново се прави опит гражданите да не чуят същественото. Според президента важните въпроси и проблемите на България не се в центъра на кампанията, така че гражданите да могат да направят съзнателен избор.

Президентът призова който и да е следващият президент, в оставащите дни до изборите да даде отговори на важните въпроси - как ще работи по проблемите на сигурността в региона; как ще работи по кризите - от миграционната, тероризма и отношенията с Русия до вътрешните за страната кризи - как ще работи срещу задкулисието, "така че България да е по-малко зависима от "каки и батковци", които се събират някъде и решават нещо".

"Наблюдавам внимателно предизборния дебат и не съм оптимист", коментира Росен Плевнелиев и отправи апел към политическите лидери да използват оставащите дни, за да проведат качествен дебат по проблемите на България, на Европа и на света и по техните решения. Ако продължават да се замерват с "каки и батковци", това не е честно към българския народ", заяви президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава предупреди и политическите лидери, че ако продължават по най-изгодния за тях начин да се замерват с безсмислени разговори и да бягат от съществото на дебата, ще втвърди тона още повече.

"Нека през следващите дни на кампанията да покажем уважение към българския избирател, като му кажем какво ще направим за България", апелира президентът Росен Плевнелиев.

Той отрече категорично да е част от задкулисия, както и някога да е бил, като това, според него, личи в начина, по който е съставил двете служебни правителства: "Създадох ги на основата на ясни ценности и след много дебати кой е най-точният за конкретен пост, така че да може да помогне на България в един труден момент."

"Работил съм с пет правителства, като две от тях съставих", напомни още президентът Росен Плевнелиев, като заявява, че може да застане зад всеки свой министър и да посочи защо е станал такъв, какво е трябвало да направи.

"Нека останалите, които направиха правителства, да излязат и да кажат на основата на какви принципи са сформирали тези правителства", призова държавният глава.

Той заявява, че влизането му в политиката е резултат от последователните ми действия в условия на криза и решението на активен гражданин, който иска да помогне на България.

"Като държавен глава бях единственият български политик за целия период на преход, който се изправи срещу икономическия интерес на българската олигархия, като наложи тези правила. Има още много какво да се свърши срещу олигархията и задкулисието в България. Нека всички кандидат-президенти да излязат и да кажат има ли задкулисие в България, кое е то, как функционира, кой и по какъв начин смята да се пребори с това задкулисие. Вярвам, че решенията, които съм предлагал, намаляват неговото влияние", каза още президентът.

Росен Плевнелиев обяви и че до приключването на своя мандат ще направи подробен отчет пред българския народ.
"Ще отчета всяко свое действие, всяко решение. Българите ще чуят истината от своя президент, а не подметнати думи", заяви Росен Плевнелиев.