Сезирането на Конституционния съд по противоконституционност на един закон не спира неговото изпълнение. В това увери служебният правосъден министър Крум Зарков пред журналисти във Висшия съдебен съвет.

Той обясни, че сега след като е подпечатал президентския указ за механизма за разследване на главния прокурор и заместниците му, то промените в Наказателно-процесуалния кодекс ще влязат в сила след 3 дни. Зарков не смята, че шиканирания на процеса от какъвто и да било характер, ще повлияят на скоростта на взимане на решения във ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Следващото заседание на пленума на ВСС ще бъде в понеделник, когато ще се разгледа допустимостта на другото искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, обясни Зарков и добави, че ако има възможност ще насрочи още едно заседание на ВСС следващият четвъртък, когато вече има възможност да се проведат самите изслушвания - на Борислав Сарафов, на Ясен Тодоров, на дежурните следователи и на израелския експерт.

Той не вижда причина и няма задължение за това, че Гешев се е обърнал към КС, което по някакъв начин да спре производствата срещу главния прокурор.

Според него е възможно ВСС да реши да обедини двете предложения за предсрочно освобождаване на главния прокурор и да се мине по същество. Скоростта, с която се движи процедурата зависи от желанието на мнозинството във ВСС, подчерта правосъдният министър.

Зарков определи като правилно отхвърлянето на молбата на главния прокурор за спиране на производството за предсрочното му освобождаване, докато тече тълкуването на Конституционния съд за изтеклия мандат на ВСС, като правилна.

ВСС обсъжда оставката на Гешев в негово отсъствие

ВСС обсъжда оставката на Гешев в негово отсъствие

Гешев "превратно" упражнявал правата си за отлагане

Изказването си Крум Зарков направи след като ВСС обсъди предложение за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев предсрочно, но в негово отсъствие. 

Припомняме, че първото от двете внесени искания за освобождаване на Иван Гешев бе внесено от страна на шестима прокурори от колегията във ВСС. То се основава на твърдението за извършено "тежко нарушение на служебните задължения" с пряката намеса на главния прокурор по случая с разследването на инцидента с кортежа на главния прукорор на 1 май.

Главният прокурор Иван Гешев внесе междувременно и искане за тълкуване в Конституционния съд дали ВСС може да разглежда въпроса при положение, че е с изтекъл мандат.

Днес магистратите от ВСС отказаха да уважават и молбата за спиране на производството за прекратяване предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев заради сезирането на Конституционния съд и докато тече производството. Кадровиците единодушно с 19 гласа "за" отхвърлиха това искане.