"Всяко трето българско дете се ражда извън страната, а над 2 милиона българи са напуснали страната в последни 30 години."

Данните представи вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на форума "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика".

"Над 1 милион българи от 18 до 64 години имат нагласата да мигрират, за да търсят своето място зад граница, заради по-добро заплащане, по-добрите социални условия, сигурност и по-добри закони", обобщи вицепрезидентът.

Ивайло Калфин: 80% от българите не искат чужди работници у нас

Ивайло Калфин: 80% от българите не искат чужди работници у нас

Само 16% от чужденците идват за да работят

"Ако прогнозата се сбъдне, изследователите на демографията в България ще предскажат една доста тревожна картина за развитието на демографията и икономиката на страната", подчерта Йотова.

Тя посочи, че резултатите от изследването за трудовата миграция са много ценни, защото в България се очертава една картина, говори се непрекъснато за констатациите, но няма достатъчно изследвания, които да представят тенденцията за решаването на въпросите с миграцията.

Свободното придвижване в рамките на ЕС се превърна в основно право на хората. То отговаря на изискванията на определени държави и по този начин човек намира онова място за себе си, което е избрал за развитието на своята кариера и живот, стана ясно от думите на Йотова. 

Бившият министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев (2005-2009 г.) Ивайло Калфин представи данни на Националния статистически институт (НСИ), според които между милион и половина български граждани работят извън страната след 90-те години. 

Припомняме, че по-рано днес Ивайло Калфин заяви, че 80% от българите не искат чужди работници у нас, а едва 16% от чужденците идват в България, за да работят. 

Той изтъкна като проблем, че заплатите в България растат, но не равномерно.