210 милиона лева ще е дупката в бюджета на Министерство на вътрешните работи в края на годината.

Новоизбраният министър на вътрешните работи Веселин Вучков е намерил начин как тя да бъде запълнена и силовото министерство да започне следващата година на чисто. В предложената актуализация на държавния бюджет са заделени 125 милиона лева за МВР, а разликата министър Вучков ще промени чрез преструктуриране на парите във вътрешното ведомство.

Като причина номер едно за натрупания недостиг силовият министър посочи написания от правителството на Пламен Орешарски нов закон за МВР, както и иззетите с последната актуализация на държавния бюджет 98 милиона лева от МВР, които отидоха в бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Трудовите възнаграждения на служителите на МВР са гарантирани и през последните два месеца от годината", категорично заяви на пресконференция министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

В неделния ден той представи политическия кабинет на МВР. Вучков ще разчита на трима заместник-министри, като решението за тях посочи, че е взел след разговор с премиера Бойко Борисов.

Първи заместник в силовото министерство е доскорошният депутат от 41-то, 42-то и за кратко от 43-то Народно събрание Красимир Ципов. По образование герберът е юрист и именно заради това Вучков ще разчита на него за нормотворчеството.

„Красимир Ципов ще е моята дясна ръка за работата в парламента, която ще бъде интензивна", обясни силовият министър. В ръцете на Ципов той оставя и миграционната политика, за която отговаря МВР.

Заместник номер 2 във вътрешното ведомство е Филип Гунев. Той е заемал поста и в последните два служебни кабинета - „Райков" и „Близнашки". Сегашната задача на Гунев ще бъде да отговаря за социалното партньорство в МВР, както и за международното сътрудничество.

Човекът на Реформаторския блок в МВР ще е третият зам.-министър на Веселин Вучков, а именно дългогодишният служител на ДАНС Цвятко Георгиев.

Като човек с дълъг опит в службите за сигурност", го представи вътрешният министър.

Георгиев ще има не лекият ресор - финансите и обществените поръчки на МВР.

За началник на политическия кабинет Вучков е назначил дългогодишния служел в системата Златко Тодоров, а постът парламентарен секретар ще заеме ексдепутатът от 41-то НС Любомила Станиславова.

Предизвикателствата нямат почивен ден", отсече министър Вучков и призна, че в кабинета е заложил на хора с голям опит в областта на правото, спецслужбите и МВР.

Силовият министър ще води една по-различна политика по отношение на говореното в публичното пространство. Той се зарече, че информация за извършени престъпления ще бъде давана от страна на МВР само след съгласуване с прокуратурата.

Не искам да бягам от отговорност, но никъде по света вътрешен министър не говори всеки ден за различни престъпления", обясни решението си вътрешният министър.

Той обърна поглед и към оградата с южната ни съседка Турция, както и към идеята за нейното продължаване по цялата граница. Вучков напомни, че именно този въпрос е част от коалиционната формула на новото правителство и обеща, че МВР ще се съобрази с нея.

Припомняме, че Патриотичният фронт настоява многократно в програмната декларация на кабинета „Борисов 2" да бъде записано като приоритет изграждането на ограда по цялата ни южна граница.

„Това не е реакция срещу нашите съседи", увери Веселин Вучков. Като положителни ефекти на подобно действие той посочи насочването на нелегалните имигранти, които бягат от война и търсят закрила и помощ, към ГКПП, което ще ограничи и черния бизнес, наречен трафик на хора.