Води се много долна политика. Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на журналисти в Брюксел за най-различните спекулации кого ГЕРБ ще предложи за председател на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Борисов стигнал до този извод, като наблюдавал реакциите и след разговор с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Затова няма да им дам възможност да си градят политическите стратегии на антиГЕРБ и на нашето желание да има една стабилност и добре работеща държава. Това е малко шизофренно вече”, недоволства Борисов.

Той призна, че не може да разбере ДСБ дали са в Реформаторския блок. Ако били в блока, по споразумение те били част от управлението – имат министри, зам.-министри, областни управители.

Анонимен опит за преврат в ДСБ

Анонимен опит за преврат в ДСБ

Според пресцентъра на ДСБ изявлението е несериозно

В същото време изкушени от партийните субсидии, които получават и от властта, една част от тях много изгодно се опитват да се правят на опозиция и да се явяват едва ли не морални стожери на обществото, коментира Бойко Борисов.

„Всъщност голямата партия в парламента, движейки напред законите и това, което трябва да се прави в страната, изпадаме в положение да ни обвиняват в какви ли не грехове. А ние нямаме нито един”, коментира Бойко Борисов.

Той попита защо след като Радан Кънев и ДСБ, и Гражданският съвет дезертират от това да правят предложение и да участват в избора на КЗК, ГЕРБ трябвало сами да понесат тази отговорност. Именно поради тази причина Борисов бил възложил на парламентарната група да намерят законов начин и те също да не участват - или да прекратят процедурата, или да не участват. Самият Реформаторски блок бил предложил кандидат. 

Припомняме, че по-рано лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че в момента се реализират задкулисни договорки за новия състав на КЗК. Разпределяли се обичайните партийни квоти, зад които прозирали ясни корпоративни квоти в бъдещия състав на комисията. Кънев определи процедурата за КЗК като порочна и обяви, че нито ДСБ, нито гражданската квота в парламентарната група на Реформаторския блок щели да имат номинация.

Няма да дам повече върху нас да се упражняват и да се правят на морално чисти, защото не са, отсече Борисов.

Тогава, по думите му, щяла да блесне цялата истина, че Радан Кънев обслужва БСП и ДПС. Тогава опозицията щяла да се събере и да си изберат каквато искат КЗК. Ако ГЕРБ участвали, после Радан Кънев цял ден щял да се пъчи и обяснява как ГЕРБ заедно с ДПС и БСП са избрали КЗК, която обезателно щяла да бъде лоша.

Затова Борисов обръщал другата страница и герберите няма да участват. Той направи уточнението, че заявява това като председател на партията си, а не като премиер.

„Повече няма да нося отговорност и да позволявам някой да руши репутацията на ГЕРБ, Цветанов или който и да било в парламента. Това, че се мъчим да постигнем някакъв консенсус, за да се избере нов състав на КЗК, на нас ни казват предварително, че каквото и да изберем то е мафия. Що за глупост”, продължава да недоволства Борисов.

Той определи действията на ДСБ като заболяване и маймунджулуци. Хем участвали в управлението, хем се правели на опозиция. Но Борисов им бил разбрал тактиката и повече ГЕРБ нямало да се хваща на това. Сега те започвали със същата тактика – да не участват.

Относно спрягането на името на Росен Желязков за шеф на КЗК, Бойко Борисов заяви, че ако той бъде избран, това щяло да бъде много лоша услуга и за самия Желязков (бел. ред. обвинен и оправдан за казуса "Костинброд"). 

Не че нямал качества и че не бил брилянтен, но веднага щяло да се даде повод на господата от ДСБ да си правят своята политика, която е ущърб на всички. Борисов е категоричен, че нямало да позволи това да се прави повече. Една година позволявал и накрая излизало, че ГЕРБ са статукво и не позволяват на добрите хора да променят нещата.

Относно миграционния натиск, Борисов коментира, че той вече е незначителен, защото съоръженията ставали все по-големи. Борисов пристигна в белгийската столица за участие в срещата ЕС-Турция и в извънредния Европейски съвет.

Снощи миграционният натиск на българската граница е бил 17 души.

Борисов смята, че към момента сме от спокойните държави. Той отбеляза, че самите потоци знаели, че пазим добре границата си и търсели най-лесната за пробив ограда.

Запитан дали няма опасност миграционните потоци да се насочат към нашата страна, ако бъде затворен пътят през Балканите, Борисов обясни, че по тази причина у нас били проиграни занятия и учения. Затова били изградени и съоръжения.

Той смята, че към момента като народ можем да бъде много спокойни. В същото време обаче трябвало да бъде изключително бдителни. Именно заради това били поставени достатъчно съоръжения и апаратура, които в дълбочина покрива териториите и ако идва вълна, превантивно да бъде спряна.

Бойко Борисов отбеляза, че тук има един парадокс, който се очаква тази година да бъде приключен. По думите му става въпрос за това, че пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а не сме в Шенген. Борисов изрази надеждата си днес да има успокояващи новини за европейците и честна позиция за идващите от Сирия и Ирак.

Той смята, че сигурно ще се отварят нови пътища. Имало през Финландия, Норвегия – откъде ли не.

Премиерът обясни, че не сме направили ограда с Гърция, по предложение на Вишеградската четворка, защото винаги сме твърдели, че трябва да се помогне на гърците.

Разчитало се на мобилните термокамери. Великобритания и други държави можели да помогнат с допълнителна техника. Бойко Борисов е разговарял и със зам.-председателя на ЕК Кристалина Георгиева за осигуряването на финанси, ако е необходимо. Той уточни, че досега не е поставял въпроса за финансите ребром, защото сме доказали, че можем да пазим шенгенска граница.