ДОСТ осъжда остро вандалския акт срещу единствения мюсюлмански храм в многомилионна София. Това се казва в позиция на партията на Лютви Местан във връзка с провелия се вчера протест на националисти в района на Лъвов мост.

Демонстрацията беше организирана от „Национална съпротива”.

Националисти шестват към мигрантите на Лъвов мост, центърът "почерня" от полиция
Обновена

Националисти шестват към мигрантите на Лъвов мост, центърът "почерня" от полиция

Виждат се плакати с надписи: „Събудете се българи, не прецаквайте и нашето бъдеще!”, „Време е”. „Българи юнаци”

„Бомбите, хвърлени срещу храма на човешката съкровеност, не само поругават религиозния храм, но взривяват единството на българската нация. Това е още едно ярко доказателство какви опасни за българската национална сигурност мащаби е придобил езикът на омразата, който вече прераства в конкретно поведение и опасно действие на омразата", отбелязват от ДОСТ.

Според партията крайният национализъм е антинационален по своята същност, защото представлява най-големият риск за националната сигурност; защото в крайна сметка националната сигурност е единението на нацията.

„Това е принцип, категорично прокламиран от Конституцията на Република България, която действията на крайните националисти грубо погазват. Затова призоваваме всички партии, които се самоопределят като демократични, да се разграничат и осъдят остро вандалските прояви на краен национализъм, а компетентните власти в лицето на МВР и Прокуратурата - да предприемат решителни действия за търсене на наказателна отговорност както от преките участници, така и - преди това – от преките поръчители”, допълва се в позицията.

Партията предупреждава, че днес българският краен национализъм става все по-нагъл и заявява претенции, освен да определя дневния ред на законодателния орган, противозаконно и антиконституционно да призовава към саморазправа с етнически и религиозно различните.

„Националистическият възглас „смърт за турците, смърт за мигрантите и предателите“ е най-грозното петно върху образа на европейска България, което може да бъде изтрито единствено чрез незабавни решителни действия на компетентните власти”, призовават от ДОСТ, допълвайки: "Призоваваме управляващата партия най-сетне да проумее, че властта й не е по-ценна от човешките права и принципите на демокрацията, за да продължава да бъде заложник на крайните националисти".