Енергийният министър Румен Овчаров е свързан с корупционни схеми и руски енергийни интереси, но не е директна заплаха за американските компании. По този начин американският посланик Джон Байърли описва станалия известен като „Р.Овч" политик преди негова визита в САЩ през 2007г.

Според доклада на дипломата, открит от WikiLeaks и разпространен от BalkanLeaks, Овчаров е с по-либерални политически въжделения от съпартийците си от БСП и има политическите и менталните възможности да бъде "един от най-добрите играчи". Въпреки това, "тъмната страна" на енергийния министър е достатъчна причина Байърли да препоръча американските колеги на Румен Овчаров на правителствено равнище да избягват срещите с него.

Според посланика понятието „конфликт на интереси" е най-мекото определение за отношенията между Овчаров и частния бизнес. Дипломатът подчертава, че корупционните схеми, в които е замесен министъра се отличават от някои други в кабинета „Станишев" и не накърняват интересите на американските компании, опериращи у нас.

Джон Байърли посочва, че корупцията у нас и особено в земеделското министерство е основна спирачка за американския бизнес в България и, парадоксално, Румен Овчаров разбира това добре.

Посланикът отбелязва, че страната ни и към дадения момент е добро място за по-предпазливите инвеститори, като корупцията в различните сектори е на различно ниво, големите компании се справят по-лесно, а „колкото по-далеч е някой от определени министри, толкова по-равни са условията".

Джон Байърли коментира, че зависимостта на България към Русия в енергийният сектор е твърде голяма, но все пак има алтернативи. Въпреки това, обаче, Овчаров е подписал 23-годишно споразумение с „Газпром". Дипломатът посочва, че принципно заложените в него параметри са добри, но е притеснителна голямата му продължителност и факта, че вероятно е обвързано със строежа на АЕЦ „Белене".