БСП в момента играе Троянски кон на ГЕРБ. Това заяви лидер на РЗС Яне Янев в кулоарите на парламента по повод изявленията на Сергей Станишев във Варна, че „едва ли не, би подкрепил" опозиционни инициативи на РЗС".

„Не приемаме нито меда, нито жилото на БСП, не искаме каквато и да било комуникация с тях, те могат само и единствено да правят тайни схематични коалиции с ГЕРБ", подчерта Янев.

Той припомни, че РЗС е дясно консервативна опозиция и че от партията ще продължават да търсят отговорност от министрите на БСП и ДПС. България се управлява 20 години от едно и също политическо статукво, добави той.

Приетите вчера поправки на второ четене в Закона за събранията, митингите и манифестациите предизвикаха острата реакция на протест на депутатите от РЗС, съобщиха от пресцентъра на партията.
Янев заяви, че от внесения от тях законопроект е останало само заглавието и нищо не е било прието от техните предложения.

Той определи това като поредната агресия срещу българските граждани и каза, че ще информира европейските институции за това как се ограничават правата на българите да протестират.
Той спомена и че от РЗС ще търсят алтернативи как българските граждани да изразяват своя протест срещу правителството.

Депутатът Атанас Семов заяви също в кулоарите на парламента, че председателят на НС Цецка Цачева е върнала неговото и на двама негови колеги питане до министър председателя, касаещо несъвместимостта на 11 действащи министри и незаконността на техни актове.

В резолюцията й е записано, че питането е недопустимо и не се отнася до общата дейност на правителството. Според Семов чрез този акт се нарушава Конституцията и има превишаване с власт и възпрепятстване на парламентарния контрол.

Дарин Матов от РЗС каза, че Цецка Цачева го е предупредила, че ако от РЗС продължават да говорят срещу нея и ГЕРБ, то тя има достатъчно информация, която минава през нея и има какво да се извади от там за партията им.

Според Яне Янев деянието й представлява чиста принуда и съгласно НК има употреба на сила и заплашване.
Янев каза, че се прекланя през чувството на справедливост и борбеност на гръцките фермери, по повод протеста им.