РЗС настояват президентът да промени указа сиза Централната избирателна комисия (ЦИК) в частта му за парламентарно представените партии.

До изтичането на срока, в който областните управители трябва да уведомят ЦИК за структурирането на Районни избирателни комисии, според Яне Янев президентът трябва да преструктурира списъка.
Припомняме, Георги Първанов подписа указ за назначаване на ЦИК за изборите за Европейски парламент.

Димитър Абаджиев обясни, че според закона структурата на ЦИК следва да бъде възпроизведена в Районните и секционни избирателни комисии, а също и че парламентарно представени са онези партии, които са се явили на избори и имат парламентарна група.

РЗС са се явили на изборите 2005 година и към днешна дата имат парламентарна група, подчерта той и допълни, че текстът в закона не уточнява дали си се явил на изборите в коалиции или не.

До края на деня РЗС ще представи кандидатурите си пред всички 28 областни управители и ако те откажат да ги включат в Районните избиратели комисии, партията ще предприеме действия по законов път, каза Яне Янев.

Абаджиев уточни, че РЗС при отказ би обжалвало в съда решенията на областните управители.

Той каза още, че ако президентът не промени указа си РЗС ще се обърнат към партньорите си - Европейския съюз на консерваторите и реформаторите да поставят въпроса пред европейските институции, включително Европейската комисия.

Държавата не бива да харчи излишни средстваза формиране на две избирателни администрации - с двойни ЦИК, РИК и СИК, обясни още Яне Янев.

„Ако избирателната администрация е 20 000 души тя не бива да става 40 000", добави той.
По думите му президентът има шанс да промени указа си и да включи РЗС в ЦИК и по този начин една структура да проведе двата избора - и за европейски, и за национален парламента.

Яне Янев подчерта още, че законът за избор на 41 Народно събрание още не е влезнал в сила, а към тази дата партията му има парламентарна група.

Иска или не, заради нас, президентът трябва да назначи друга ЦИК, в която да получим съответната квота", заяви Янев.