Създаването на мюсюлманската партия в село Славяново е противоконституционно и още утре ще изпратя специален сигнал до ДАНС и Върховна касационна прокуратура за конкретни действия и снемане на показания от учредителите.

Това обяви днес във Варна лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев, цитиран от БиТиВи.

Той заяви, че ще настоява да се разбере кой финансира създателите на тази партия и дали те не са проводник на радикален ислям. Според него по всичко личи, че замисълът за създаването на такава партия е отдавна.

По думите на Янев случаят с партията в Славяново е аналогичен с ОМО "Илинден".

Междувременно председателят на Мюсюлмандемократичния съюз Али Юзеиров се обяви за промяна в Конституцията. Юзеиров, цитиран от БНР, обаче отрече партията да е етническа.

"Ние сме хора, които съществуваме. Да, мюсюлманите ги има в България, не може да отрече никой. Но ние сме малцинство, което... Трябва да бъдем представени по някакъв юридически начин в държавата," добави той.

Новата партия не се стреми да управлява, каза Юзеиров, и отрече новата партия да има връзки с ДПС.

Лидерът на РЗС Яне Янев коментира още, че на предстоящите частични избори в 18 населени места през октомври партията ще издигне свои кандидати навсякъде. Според него не е удачно да бъдат подкрепени кандидати на сродни партии.

Издигането на собствени кандидати на РЗС показва, че партията има потенциал и съм убеден, че на местните избори през 2011 година ще имаме кандидати за кметове във всички общини в страната, допълни Янев.

Янев обяви още, че до 15-20 дни ще открие специална приемна за граждани във Варна по отношение на корупцията. Има желаещи да говорят за корупция и корупционни практики в града, но хората не желаят да се идентифицират и ги е страх, каза той.

По думите му днес той е получил сигнал за нарушения, свързани с Ботаническата градина във Варна. Според него става въпрос за групировка, която иска да завземе държавна собственост. Янев отказа да посочи детайли с мотива, че сега е получил сигнала и не познава още нещата.

В отговор на въпрос за сигналите му за корупция във Варна Янев посочи, че все още текат проверки, а кметът Кирил Йорданов е обект на разследване от компетентните институции.

Той сподели, че през тази седмица при него е бил високопоставен фактор от страна от ЕС, който му е предоставил данни за корупционна схема, свързана със закупуването на автобуси за градския транспорт във Варна. Данните са, че комисионните в тази корупционна сделка са огромни от порядъка на 30-40 процента, каза Янев.

Той допълни, че според фактора, който е бил от Франция, общината е щяла да спести огромна сума, ако е била закупила автобусите директно от производителя. По думите му превозните средства са закупени на многократно завишени цени.