Лидерът на РЗС Яне Янев е недоволен от отказа на председателя на НС Цецка Цачева самата тя да инициира създаването на временна анкетна комисия за имотното състояние на вътрешния  министър Цветан Цветанов. Янев разпространи открито писмо до парламентарния шеф.

„Отказът да окажете съдействие за упражняването на конституционното право на контрол над членовете на изпълнителната власт обаче хвърлят сянка на съмнение върху независимостта на законодателната власт и създава предпоставки за недоверие в обективността на решенията на НС", заявява лидерът на РЗС.

„Липсата на прецедент за създаване на анкетна комисия по подобен казус е неоснователен аргумент за отхвърляне на това предложение", коментира още той. „Считам, че от писмото, което сте ми изпратили, прозира ролята Ви на предубеден функционер на ГЕРБ, което нанася поредния удар върху парламентаризма", категоричен е Яне Янев.

Според лидера на РЗС подозренията за укриване на данъци, търговия с влияние, пране на пари, изготвяне на документи с невярно съдържание и участието в спекулативни имотни сделки е в грубо противоречие с прокламираната от правителството на ГЕРБ политика за борба с корупцията, финансовите измами и организираната престъпност.

Народното събрание, по думите на Янев, е длъжно да се произнесе и с оглед огромната обществена значимост на казуса „Цветанов", който, според него, е в значима степен съотносим към Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.