РЗС иззема електорат от „Атака". Това прогнозира Николай Николов от „Барометър инфо". Той представи данните от проведено на 23 май от „Барометър инфо" симулативно гласуване за евроизбори 2009.

Според събраните бюлетини в урните на „Барометър инфо" 5 формации ще излъчат представители в европарламента - ГЕРБ с подкрепа 25,87%; „Коалиция за България" с 18,02%, ДПС - 16,36%, „Синята коалиция" - 10,74% и „Атака" с 8,26%. Още две политически формации - „Напред" с подкрепа 5,54% и РЗС с 5,12%, имат шанс да достигнат бариерата за избиране на евродепутат, смята Николай Николов.

Според него РЗС и Движение „Напред" могат да вкарат по един представител в европарламента, но до последно няма да е ясно. „Синята коалиция" показва единение и е нормално да се увеличава процентът на подкрепа, коментира Николов.

Според него най-голяма е подкрепата за „Синята коалиция" в София, както и за ГЕРБ. Обратно е положението с ДПС, което по традиция е силно в малките населени места. Движение „Напред" е доста добре представено в областните центрове, а РЗС по мнението на Николов е представена навсякъде равномерно и има доста добри показатели.

„Атака" е сравнително по-слабо представена в София, отколкото из страната. Николов смята, че „Коалиция за България" в София ще получи около 13-14% подкрепа и представянето й ще е както на местните избори, а в по-малките градове ще се представи по-добре.

Очаква се избирателната активност да бъде под 27%, прогнозира Николов. Като причина той посочи, че от 2 години, откакто България е член на ЕС, доста хора са извън страната и това не се отчитало.

Освен това за евроизборите заинтересоваността е по-ниска - конкуренцията е само за 17 места, а не за 240, изтъкна още Николов. Той отбеляза, че в Европа също има ниска избирателна активност - в някои страни е под 20%, докато в България е на средно ниво.