Активисти на ДПС на събрания в Исперих, Лозница, Кубрат, Опака, Омуртаг, Момчилград, Джебел, Черноочене и др. заявяват, че ще настояват за промяна на Конституцията и въвеждането на турския език като втори национален в Република България.

За това алармират от централата на партия Ред, законност, справедливост (РЗС). Сигнали от граждани за пропагандата са получени както в РЗС, така и във ВМРО.

Според двете партии това е опасна за националната сигурност пропаганда.

"Допълнително и по повод продължаващите провокации към нацията по време на предизборните обиколки на Ахмед Доган, политическа партия „Ред, законност и справедливост" настоява Доган официално и ясно да заяви: действително ли има претенции турският език да стане втори официален в Република България", посочват от РЗС.

Освен това от от партията на Яне Янев предупреждават гражданите на България от турски произход, че не бива да се заблуждават: официализирането на турския език не е в тяхна полза.

Напротив, това е продължение на процеса на поробването им от Доган и безмилостното експлоатиране на техния труд, права и свободи.

Позицията на Ахмед Доган е важна за изясняване на крайната цел на политическото му инженерство - дали иска обособяване на анклави и разрушаване на държавния интегритет.

Феодализацията на общините в смесените райони, капсулирането на турското население, поставянето му под едноличното разпореждане на един диктатор, използването на мюсюлманското вероизповедание за политическите цели на върхушката на ДПС бяха извършени като пълзящ антиконституционен процес. Той доведе до бетониране на властта на Доган и неговите лакеи и смачка правата на малцинствата в България, посочват още от РЗС.

Според тях, въвеждането на турския език като официален означава поредна фаза на сепарирането на част от България и отдаването й на безсрочна концесия на политико-икономическата мафия на Доган.

РЗС е категорично против каквито и да било експерименти по модела на бивша Югославия или на Македония с албанския език.

Ако се иска узаконяване на турския като официален език, това означава, че доганизацията навлиза в най-уродливата си фаза, от която може да следва единствено последната логична стъпка - създаването на турски анклав, разцепването на България и изключването й от Европейския съюз.