Бившият служебен премиер Стефан Янев събра Инициативния комитет на ПП "Български възход" в столичен хотел днес. Преди влизане той коментира пред медиите, че "днес е чудесен ден за партийно строителство", а "съмишлениците му споделят идеята и необходимостта да има партия, която да се развива в сектора на националния консерватизъм".

"Защото България трябва да я има, трябва да се развива националното семейство и изповядване на семейните ценности на българския народ, свързани със семейството, дома и културния и идентичен код на българина, запазен през вековете, които сме длъжни да защитим и да оставим българската държава по-развита и просперираща", каза Янев.

От думите му се разбра още, че ще следва международна тенденция за връзка между партиите и гражданското общество, която била нарушена. "Амбицията ни е с нашата партия да се запълни тази дупка и да се отговаря на желанията на хората за промяна и по-добро общество, както и да има взаимодействие с властите", посочи Янев.

"Български възход" - името на операцията на Стефан Янев към властта

"Български възход" - името на операцията на Стефан Янев към властта

Това обяви бившият министър с публикация в социалните мрежи

Закрито събрание на Инициативния комитет на "Български възход" започна в 11 ч., като се очаква то да приеме учредителна декларация на партията. Следва да се обяви също кога ще е учредителното събрание на партията, както и основните цели и принципи на формацията. Сред присъстващите около 100-ина души се открояват имената на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, бившия депутат от НДСВ и ректор на ВХТУ проф. Пламен Моллов, изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова и бившия спортен министър Даниела Дашева. Присъства и спортистът Стойчо Младенов, той обаче каза, че присъства само за подкрепа, но не е част от учредителите.

Преди да закрие събитието за медиите - Янев представи основния си екип. В него влизат кадри от управлението на служебния кабинет - Виолета Комитова, Николай Коев, негов медиен съветник, Георги Самандов - бивш зам.-министър на енергетиката, Данчо Бончев, началник на политическия му кабинет.

В кратко слово Янев обясни пред делегатите, че целта на бъдещата му политическа формация не е само слава или его, а е връзка на гражданите с институциите, изграждане на силен екип, "тъй като спасението поотделно не било решение". Управлението в момента той определи като "авантюризъм и некомпетентност", а страната е в социална, икономическа криза и пред национална катастрофа. В тази връзка основната цел на "Български възход" била съхраняване на държавата, а действията - стабилна икономика, социална политика, демографска политика, законност и справедливост, а външната политика - да се развива с баланс. Партията на бившия служебен премиер няма да приема "хора с користни цели".

Стефан Янев вижда хаотичност в управлението на Кирил Петков

Стефан Янев вижда хаотичност в управлението на Кирил Петков

Стефан Янев даде за пример, че да отиде в РСМ - просто му хрумнало и отишъл там

След заседанието на ИК стана ясно, че членовете му са попълнили встъпителна декларация. Предполага се, че ще има готовност за учредително събрание на партията в края на месеца.

На въпроси на журналисти Янев категорично отрече проектът му да има връзка с президента Румен Радев. Не отговори на въпрос с кои партии би работил - заявката е коалирането да става на базата на общи ценности.

Бившият служебен премиер каза още, че разчита на свободния избор на всички граждани и апелира към "апатичните да гласуват". Янев каза, че партията му не се позиционира нито в ляво, нито в център, нито в дясно, а в "националния консерватизъм".

На брифингa стана ясно, че Стефан Янев има очаквания скоро да има предсрочни избори за ново правителство, "Български възход" ще участва в тях и очаква да влезе в парламента.