Като предложение за сватба към омъжена жена определи заместник-председателят на Съюза на демократичните сили Костадин Марков номинацията на ДСБ за подкрепа на президента Росен Плевнелиев за втори мандат пред БНР.

"Номинацията на Радан за г-н Плевнелиев прозвуча като покана за брак към комшийката чрез обява във вестника. На всичкото отгоре се кани и съпругът ѝ на сватбата. Не се прави по този начин, ако искрено искаш да номинираш някой, заяви Марков. Според него, лидерът на ДСБ Радан Кънев мисли за нов политически проект, а с този ход партията показва, че няма да участва на президентските избори.

Виждам какво целят колегите от ДСБ с този ход. Всъщност се използва поводът с президентските избори и г-н Плевнелиев за една по-стратегическа игра, анализира Марков.

ДСБ с този ход казва: "Ние няма да участваме на президентските избори". Сега ще се надяват на нисък резултат на кандидата на Реформаторския блок, за да могат да кажат в последствие, че на тях се дължи този така съвсем приличен резултат, който Блокът изкарваше до момента.

"Един нов проект на г-н Кънев минава през провал на Реформаторския блок. Ние се борим за едни и същи гласове. Актът на ръководството на ДСБ, на г-н Кънев, показва, че вече няма и партия ДСБ. Защото аз не мога да си представя демократична партия като СДС, БСП например, по този начин да се извършва един толкова важен политически акт – без решение на националните структури да се направи номинация за кандидат-президент", обясни Марков.

Той описа политическите действия на дясното. "Този "синдром на резките движения", започнал при Кънев, е резултат от местните избори. Там представянето на ДСБ в рамките на Блока беше смразяващо ниско. Те имат около 5 пъти по-малко съветници само от СДС. В София съотношението на кметовете беше 3:1 в полза на СДС. Виждайки, че се губи контролът над РБ, започна да се мисли за новия проект. Това вече са само последствията", определи зам.-шефа на СДС събитията.

Според Марков, теоретично не е изключено Росен Плевнелиев да бъде подкрепен за втори мандат от СДС.