Не са истина твърденията на служебния министър на икономиката Кирил Петков, че язовир "Пазар дере" край Ловеч и водоемите "Злати войвода" 3 и "Злати войвода" 4 са били ремонтирани на цени в пъти над пазарните. В това бе категоричен бившият принципал на министерството на икономиката от кабинета "Борисов 3" Лъчезар Борисов, който заедно с колегата си от ГЕРБ Христо Гаджев даде пресконференция в централата на партията в отговор на изявлението на служебния министър на икономиката Кирил Петков, направено няколко часа по-рано в понеделник. Петков сигнализира за цени на ремонтите, далеч надхвърлящи пазарните, а и опроверга, че язовирът "Пазар дере", Ловешко е източен по негова заповед. "На 31 декември, навръх Нова година, язовирите са предадени от държавната фирма "Монтажи" към Държавната консолидационна компания. След като става това и до ден-днешен те не са предадени към държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири. Заради това не са влезли в експлоатация, не могат да бъдат завирявани, в тях не може да има вода, не може да се ползват дори и за поливане".

Петков към ГЕРБ: Не аз съм източвал язовири - милиони са давани за водоеми, стоящи неизползваеми

Петков към ГЕРБ: Не аз съм източвал язовири - милиони са давани за водоеми, стоящи неизползваеми

Министърът е открил нарушения при още два язовира

От ГЕРБ отново повториха тезата си, че язовир "Пазар дере" е бил източен дни преди посещението на министър Петков с цел ПР акция. Същевременно обаче аргументът на служебния министър бе, че въпросния язовир, както и другите два проверени, се водят все още в ремонт, което автоматично задължава стопанисващото ги предприятие да не ги завирява и да ги източва след всеки дъжд. На въпрос на News.bg дали всъщност самият министър е разпоредил "Пазар дере" да бъде изпразнен, или това е направено просто защото така изисква законът, Лъчезар Борисов отговори "Задайте тези въпроси на тези, които в момента управляват министерството."

Според бившия министър на икономиката не са истина думите на неговия наследник, че въпросните водоемите са били ремонтирани на цени много над пазарните.

"Цената на бетона не е над 200 лева, а 90-95 лева. Представям ви и фактурата за това, работим с документи. Явно колегите използват общата сума по цялостното полагане на бетона, включващо всички дейности, като най-вероятно изпускат часовата ставка за труд, която е около 8 лева на човекочас, изпускат доставно-складовите разходи, изпускат печалбата", заяви Борисов. Големи разходи, посочи още той, има и за използваната техника, както и за транспорта. Не била реална цената и за транспорт, която според служебния министър била 5 пъти над пазарната, добави Борисов.

Прокуратурата подхваща казуса с ремонта на язовира край Ловеч

Прокуратурата подхваща казуса с ремонта на язовира край Ловеч

Изискана е информация от икономическия министър

От ГЕРБ изразиха още притеснение, че ще бъде спрян Планът за възстановяване, както и посочиха, по думите им, "притеснителна амалгама" от бизнес и служебни отношения от страна на служебното правителство и свързани с тях лица и по-точно назначения на близки и роднини на отговорни постове.

"Наблюдавам един процес на изчегъртване - на първо място изчегъртване на антикризисните мерки, които бяха безвъзмездни и бяха насочени към бизнеса. На следващо място изчегъртване на Плана за възстановяване. Опасяваме се, че ще започне и изчегъртване на живота и здравето на хората", заяви Лъчезар Борисов.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев сигнализира за нов скандал, който той нарече "Харвардгейт" (визирайки Кирил Петков и Асен Василев, завършили Харвардския университет - бел. ред.), свързан с назначения на роднини на държавни постове.

"Да не се окаже, че това ще е по-скоро проверка от семейна бизнес група, която няма да проверява качествено дейността на ДКК, а ще се занимава със замитане на следите от предни нарушения, извършени от същите тези хора. Именно затова за нас е важно екипите на тези министри да вземат бързо мерки, за да гарантират пред обществото честността на проверките", отсече бившият депутат от ГЕРБ.