Свръхрегулациите удавиха идеята за Европа. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред студенти в Нов български университет. Като пример тя даде Лисабонския договор, в който има текстове, които излишно регулират определени сфери от живота на европейците, а същевременно липсват текстове, които да регулират сфери като здравеопазване, социална политика, сигурност.

Европейският съюз се намира в ситуацията минути преди земетресение, когато се чува особен тътен. По този начин Йотова определи настоящето състояние на Съюза. По думите й големият въпрос е какво предстои. Тя изрази убеденост, че е важно в навечерието на европейските избори да се водят дискусии в обществото по тези проблеми.

"Промяната в ЕС е необходимост, а не заплаха. Важно е от кого и как ще се извърши тя", посочи вицепрезидентът.

Според Йотова е отминало времето на т.нар. "йес" политика и България не трябва да чака някой друг да решава вместо нея.

Вицепрезидентът заяви, че неяснотата около напускането на Великобритания е едно от основните предизвикателства пред Европейския съюз.

Продължаващата агония по Брекзит забавя приемането на Многогодишната финансова рамка на ЕС и спъва страните членки да определят своите приоритети, коментира тя.

Вицепрезидентът определи като безпомощна политиката на ЕС по мигрантската криза, а предприетите мерки за справяне - като неработещи и вредни. "Решаването на тази криза европейските институции поради липсата на кураж оставиха за следващия мандат. В интерес на България като държава по външната граница на ЕС е да се промени Дъблинският регламент. Трябва да имаме синхронизирана позиция с другите държави по външните граници на съюза", категорична бе Йотова.

Относно общата отбрана тя изрази мнение, че липсва ясна национална позиция как България ще участва в тази политика.

Според нея са необходими реформи на европейските институции и на начина, по който те работят. Според нея последните два мандата на Европейската комисия са били изключително слаби.

Европейските граждани обърнаха гръб на Европа, на традиционните европейски партии, защото не предлагат работещи и смели политики, каза още Йотова.