Съмнителни лица с обемисти багажи се опитвали да влязат в театрите. Това става повод артистите да поискат закрила.

Вътрешната парламентарна комисия събра ръководството на МВР, за да се намери решение. Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, получил сигнал, че се забелязвали странни личности с обемисти багажи, докато влизала публиката.
Служители на театрите като питали къде отиват и имат ли билет, те или се изнизвали, или отказвали да си дадат багажа на гардероб, защото носели лаптоп или друга техника.
Мутафчиев поиска патрулиране около театрите, докато публиката влиза. Крайно време е да се вземат мерки, подчерта той.

И министърът на културата е притеснен за сигурността на артистите и публиката. Той изтъкна сложната международна обстановка. Има нашествие на исляма над християнството, посочи Рашидов. Министърът поиска охрана и за изложбените зали. Опасност отвсякъде ни дебне, каза културният министър. Трябвало всички да сме предпазливи.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов представи мерките, които могат да се предприемат. Ведомството прави анализ на рисковете за заплахите за националната сигурност, стана ясно от думите му.

И културните ни институции трябвало на свой ред да вземат адекватни мерки за сигурност. Нужно било да има обучени служители по сигурността, според Ципов. Театрите да си изградят система за видеонаблюдение в рисковите места и зона за видеонаблюдение. Можело да си наемат и охранителна фирма. Системно театрите трябвало да провеждат стрес тестове за реакция при терористичен акт.

Шефът на Национална полиция Христо Терзийски обясни, че на част от театрите е направено обследване за сигурността. В малките населени места нямало проблем да се осигури сигурността. Голяма част отговаряли на изискванията за сигурност.

За пример той посочи зала "Арена Армеец", която позволявала най-високи мерки за сигурност. Други обаче не били защитени не само срещу терористи, но и откъм пожароопасност. 54 са държавните театри в страната, освен това има частни и общински театри. 3400 са читалищата в страната.

Председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов поиска разчети за евентуално осигуряване на културните институции.

Христо Мутафчиев се включи отново и поиска МВР да купи камери за видеонаблюдение в театрите. Много важен бил респектът, по думите му. Двама полицаи пред театъра щели да са по-респектиращи, докато влиза публиката, отколкото да има човек по сигурността, който да гледа дали някой в публиката "шава".

Шефът на СДВР Младен Маринов обясни, че обстойно са обследвани Народния театър и операта. По думите му тези обекти са меки цели и били лесни за атаки. Народният театър е работел в посока сигурност. Има камери, СОД, но няма охранители. Маринов поиска базови стандарти за сигурност във всички театри. И към момента при предварителна заявка се вземали мерки, когато дадено събитие се посещава от охранявано от НСО лице.

Молим ви да пазите българските граждани, отново се включи Вежди Рашидов.

Вие, докато приемате законите, може да гръмне някой театър, посочи той. Да не стигнем парижката история - първо да гръмне театъра, а после следващия да иде да пази, заяви културният министър. Трябвало да се осигури охрана преди евентуална атака, а не след това. Там, където е гръмнало, няма пак да иде да гръмне, смята Вежди Рашидов.

Сигурността е скъпо занимание и ще става все по-скъпо, включи се и реформаторът Атанас Атанасов. МС се грижело за сигурността и опазването на реда, по думите му. Около 2 милиона лева годишно плащала държавата за охраната на Ахмед Доган. Затова сме на това дередже, изтъкна той. Атанасов отново изказа мнението си, че има системно недофинансиране на сигурността.