Обръщайте се към кака Мая. Този призив отправи депутатът от "Обединени патриоти" Славчо Атанасов към учениците от столичното 35-то средно училище "Добри Войников". Бившият пловдивски кмет е председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44-то народно събрание.

Поводът за призива на Атанасов бе новата инициатива на националния омбудсман Мая Манолова - кампанията "Нашето дете". Кампанията започна с премиера на видеоклип по повод 1-ви юни - Международния ден на детето, в който се популяризира институцията на омбудсмана като защитник на детските права.

Във филма участват рапърът Явор Янакиев-100 кила, фолкпевицата Анелия, актрисите Алекс Сърчаджиева и Яна Маринова, певицата Михаела Филева, Йонислав Йотов-Тото и Лъчезар Евтимов от група СкандаУ.

Всички те споделят от първо лице за проблемите си в детството. Идеята е в рамките на този месец тя да достигне до всяко българско училище, във всяка точка на страната, за да обясни на младото поколение, че децата имат равни права и могат да ги отстояват, като институцията на омбудсмана гарантира подкрепата им.

Мая Манолова заяви, че децата и младите хора следва да растат, да се развиват в държава, която познава и се застъпва за техните права. "Защитата правата на децата е мой приоритет", посочи Манолова.

По думите й всички институции трябва да бъдат близо до децата, да чуват техния глас. Така идеята за клипа, чиято премиера бе днес, е да разкаже, че има такава институция, която е на разположение на децата и може да ги подкрепи и защити в труден момент.

Манолова изтъкна още, че лицата от кампанията са прекрасен пример за това как човек може да преодолее трудностите в детството и ако е достатъчно мотивиран - ще успее.

Тя адресира и проблемите, които съпътстват ежедневието на младите хора - насилието, агресията, семейните кавги. В клипа националният омбудсман застъпва тезата, че всички деца имат равни права. "Нека заедно да направим правата и интересите на децата по-видими за държавата и обществото", настоя Манолова.

Директорът на Регионалния инспекторат по образование в София град Ваня Кастрева заяви, че за първи път националният омбудсман обръща внимание на правата на децата. Тя се обърна към децата с думите: "Изживейте прекрасно детството и не го забравяйте никога. Дарете прекрасно детство на тези, които идват след вас".

Омбудсманът Мая Манолова бе посрещната с бурни аплодисменти от учениците и възпитаниците на 35-то училище. Освен Славчо Атанасов, на премиерата на клипа дойдоха и представителите на други институции, гарантиращи правата на децата. Сред тях бяха заместник-министърът на труда Росица Димитрова, д-р Валентин Димитров, заместник-председател на ДАЗД, Кирчо Киров от Държавната агенция за бежанците.