В момента разговорите, които се водят в парламента, макар и да показват добра воля за комуникация, за извън квадратчето на правилата. Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Ивайло Вълчев в студиото на Нова телевизия. Той настоя, че партията на Слави Трифонов, макар и без лидера си като депутат, следва именно законите и правилата, следва и парламентарната логика.

Нашата позиция е ясна от първия ден, посочи Вълчев и коментира избора на председател на Народно събрание. Едва след това парламентът може да започне да работи, а мястото за обсъждане на законодателство са парламентарните комисии, не и коридорите и стаите на парламентарните групи. С това обяснение Вълчев обясни и позицията на партията си спрямо водените и проведени вчера срещи, включително и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Срещата ни с Бойко Борисов беше кратка. Препотвърдихме нашата позиция и нашите приоритети. Намираме тази поредица от срещи, които се въртят в НС в момента, за донякъде странни и непродуктивни. Защото това, което е нужно в момента, е да се спаси една процедура и парламентът да започне работа", обясин Ивайло Вълчев.

Въпреки това депутатът от ИТН обясни, че ще приемат среща с всеки, с който има какво да се обсъди.

По думите му ИТН би подкрепило кабинет с точно определени задачи и срокове. "В идеалния вариант това би било правителство, което ще работи по точно определени проблеми с точно определени срокове." Фигурите, които ще се предлагат ще бъдат знак дали търсят подкрепа или ще бъде капсулирано и няма да търси широка подкрепа. "Стигне ли се до разговор за правителство ще има срещи, които ще бъдат задължителни и сериозни", подчерта Вълчев.

Вълчев обаче и посочи, че има два мандата, които са ясни - първият и вторият, а отговорността за съставяне на кабинет не лежи на нашите плещи.