Евродепутатите Емил Радев и Ангел Джамбазки са на мнение, че има механизми България да защити интереса си и да поиска компенсации за щетите от блокадата по границата.

В интервю за кореспондента на БНТ в Брюксел зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки и член на Групата на консерваторите и реформистите в Европейския парламент категорично заяви, че страната ни трябва да преследва интереса в съвета на министрите. Той подчерта, че трябва да поискаме срещу Гърция да бъде започната наказателна процедура. Джамбазки е категоричен, че трябва да се сложи край на този произвол, разгул и наглост.

„Кулата” и „Илинден” блокирани за тирове

„Кулата” и „Илинден” блокирани за тирове

Преминаването им е спряно снощи около 23.00 часа

Ангел Джамбазки настоява гръцкото правителство да държи границата отворена, защото това е негово задължение. Не трябвало да се нанасят щети на българските превозвачи. Загубите на пострадалите от блокадата български производители и превозвачи трябвало да бъдат възстановени, независимо, че това може да отнеме години.

Наши превозвачи се събират край "Кулата"

Наши превозвачи се събират край "Кулата"

Обмислят контраблокада

От своя страна Емил Радев от ГЕРБ и ЕНП коментира, че сме станали свидетели на абсолютно безсилие на гръцката страна да се справи с кризата. Същото безсилие се виждало и спрямо бежанците и безконтролното им пропускане към страните членки. Радев смята, че българската държава е предприела абсолютно всички мерки, които е могла.

Той припомни, че премиерът Борисов няколко пъти е говорил с гръцкия си колега Ципрас за осигуряване на транзитни коридори. Министрите също направили всичко възможно, отишли и на границата.

Евродепутатите Радев и Джамбазки също подали сигнали до Еврокомисията и са поискали да бъдат наложени санкции. Те коментират, че блокадите продължават вече пета година по един и същ начин.

Радев е категоричен, че ЕК може да наложи санкции на Гърция и по съдебен ред родните търговци и превозвачи да търсят правата си за компенсации.