Публикувани са проектите на актуализираните Планове за управление на речните басейни до 2027 г., съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и басейновите дирекции.

Обсъжданията ще продължат до 30 септември тази година в съответствие със Закона за водите.

В периода за консултации МОСВ и басейновите дирекции ще организират срещи на национално и на басейново ниво за обсъждане на представената в плановете информация, поставените цели и предвидените мерки за постигането им.

Планът за управление на речните басейни (ПУРБ) има за цел да осигури устойчиво социално-икономическо развитие и добро поддържане на състоянието на водите. Мерките в плана определят рамката за ползване и опознаване на водите.

Замърсяването на река Черна е до 20 пъти над нормите

Замърсяването на река Черна е до 20 пъти над нормите

Това констатира съвместната проверка на РИОСВ - Смолян и Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"

В публикуваните ПУРБ е представена актуализирана информация за характеристиките на районите за басейново управление, влиянието на човешката дейност, формиращи значим натиск върху водите, зоните за защита на водите, оценка на актуалното състояние на повърхностните и подземните води и определените цели на управлението на водите за настоящия планов период. Въз основа на извършения анализ са планирани мерки за постигане на поставените цели за добро състояние на повърхностните и подземните води, на свързаните с тях екосистеми и зони за защита.

Актуализираните ПУРБ са разработени от експертите на басейновите дирекции въз основа на информация от пряката им дейност, резултати от изпълнения национален мониторинг и допълнително набрана информация.

Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г." и се изпълняваше с консултантска помощ от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) в рамките на "Споразумение за предоставянето на помощни услуги в подкрепа на разработването на ПУРБ и ПУРН за България" от 26.06.2018 г., ратифицирано със закон и продължено с една година до 05.12.2023 г.

Забавянето на изпълнението по споразумението доведе до забавяне при изготвяне, приемане и докладване на третите Планове за управление на речните басейни. Заради това Европейската комисия отри наказателна процедура срещу България в областта на управлението на водите.

МОСВ заръча на общините да почистят замърсените реки

МОСВ заръча на общините да почистят замърсените реки

В противен случай кметовете ще бъдат глобени