Спомени за комунизма и обявяването му за престъпен режим скара депутатите тази сутрин.

Реформаторите Петър Славов, Мартин Иванов и герберът Методи Андреев искат комунизмът да се изучава в училище и с престъпленията му, а всички символи от онова време да се помещават само в музея на тоталитарното изкуство.

Този законопроект е позорен, скочи червеният депутат Георги Божинов. Според него той ще бъде петно върху този парламент.

Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ пък законът бил нужен. В това време съществуваха два свята, спомни си депутатът, който разказа и какво му е казал партиен деец, когато искал да кандидатства в Медицинския университет - Ако искате да има пържола между две филийки хляб, трябва да станете член на партията.

Тази тема ще ни разделя и в бъдеще, смята Лъчезар Иванов, но посъветва от трибуната на Народното събрание както да се подкрепи този закон, така и за малко повече смирение.

Атакистът Илиян Тодоров също се включи в дебатите за комунизма. На трибуната в НС той постави бутилка бира, чийто символ е петолъчка. "Ние продукти ли ще забраняваме", изуми се той.

Председателстващият заседанието Иван Иванов му направи обаче забележка за нерегламентирано продуктово позициониране.

Не зная какво пият колегите от Атака, но моля да им изземете алкохола, призова реформаторът Петър Славов. Не било редно да се внася алкохол в пленарна зала.

Моят баща е бил комунист и не се срамувам от това, призна и патриотът Емил Димитров - Ревизоро. По думите му такава е била системата, че в един или друг момент някой е бил член на БКП.

От парламентарната трибуна Методи Андреев се зае да развенчава митовете за комунизма.

Според него партизани не е имало, а шумкари.
По време на комунизма има три фалита, обясни Андреев на депутатите. Той е убеден, че през цялото това време на народовластие, партията е разделяла народа.

Той опроверга и духовния ренесанс на комунизма по време на този режим.

Методи Андреев изреди и имена на убити интелектуалци от Народния съд, като не пропусна да спомене, че бащата на Ирина Бойкова е убил Райко Алексиев.

И киното не било в ренесанс. ЦК на БКП забранявал неправилните филми, посочи Андреев.

По думите му се оказва, че има дилема дали символът на държавата ни да е петолъчка или свастика. Масоните се намесили и настояли за червена петолъчка. Тя е масонски антихристиянски символ, обясни Методи Андреев. Петолъчката била символ на Питагор и Леонардо да Винчи. Не било редно символ на страната да е масонски символ, а трябвало да е кръст.

Комунизмът го няма, страницата е затворена, опита се да успокои страстите атакистът професор Станислав Станилов и подчерта, че историята се оценява в академичните среди.

Според Станилов комунизмът е мъртъв. Вие гласувате закон за мъртвец, допълни депутатът.

Димитър Байрактаров от ПФ също се включи в темата. По думите му полемиките били излишни. "Тук виждам едни младежи, които ми напомнят на запалени ремсисти", изтъкна депутатът. "Ето това е страшното", притеснен е патриотът.

Такъв е животът, философски определи ситуацията националистът Волен Сидеров и подчерта дисидентското си минало. Капиталистическият режим също е престъпен. Много българи избягаха от България, хора умират заради липса на лекарства, предупреди атакистът.

Той настоява за Закон за помирение на българската нация. Хайде да мислим за това, което е сега пред нас, призова Сидеров. Цялата ситуация му напомни на ученическите години и на съученика му Стойчо, който късал от бележника страниците с двойките, но това не го направило отличник.

Такъв е животът, философски определи ситуацията националистът Волен Сидеров и припомни дисидентското си минало. Капиталистическият режим също е престъпен, смята той, като поясни, че много българи са избягали от България, хора умират заради липса на лекарства.

Той настоява за Закон за помирение на българската нация. Хайде да мислим за това, което е сега пред нас, призова Сидеров. Цялата ситуация му напомни на ученическите години и на съученика му Стойчо, който късал от бележника страниците с двойките, но това не го направило отличник.

Законопроектът за промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен бе приет на първо четене от парламента, съобщава БНР. Съгласно промените се предвижда да бъдат премахнати от публични места символи, снимки или надписи, свързани с режима.

В подкрепа на промените гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС и реформаторите. БСП, АБВ, "Атака" и част от патриотите бяха против.