България е силно ангажирана с евросредиземноморското сътрудничество, включително с неговото регионалното измерение. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на Петия регионален форум на Съюза за Средиземноморието, който беше проведен във видеоконферентен формат в рамките на 25-ата годишнина от Декларацията от Барселона.

Тя посочи, че пандемията е показала за поредeн път необходимостта от солидарност и съвместни усилия.

Захариева настоя 25 години след Декларацията от Барселона, обединила страните с общи ценности за споделено пространство на мир, икономически и социален просперитет и стремеж към насърчаване на по-доброто разбиране между хората да се работи още по-активно за тяхното постигане.

Бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в области като енергетика, инфраструктура, образование, климатични промени, осигуряване на работни места, с приоритет младите хора, равенството между половете. Според българския вицепремиер има голям потенциал и в сферите на сигурността, икономиката и здравеопазването.

Съюзът за Средиземноморието е регионална организация на страните от Средиземноморския басейн, създадена през 2008 г. Тя включва 43 държави: 27-те страни членки на ЕС, Великобритания, както и 15 средиземноморски страни от Близкия Изток, Северна Африка и Балканите (Албания, Алжир, Босна и Херцеговина, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Мавритания, Монако, Черна гора, Мароко, Палестинска автономия, Сирия, Тунис, Турция и Либия, в качеството на наблюдател). В Съюза членува и Лигата на арабските държави.