Необходима е регулация, свързана със сертифицирането на информационни и комуникационни технологии, която да гарантира ниво на сигурност в мрежата. Това е мнението на Росен Желязков, председател на Държавна агенция "Електронно управление".

В изказването си по време на международната конференция "Колаборацията в основата на критичните данни" той открои като важни марките, които се предприемат, в посока засилване на капацитета на европейската агенция "Киберсигурност".

Мрежата обаче освен информация и забавление, носи и рискове и заплахи. Желязков използва терминологията на Айзък Азимов и подчерта, че днес не е възможно с декрети от типа на Първия закон на роботиката да се противодейства на заплахите. Те са свързани не само с кражби и измами, а с информационен тероризъм.

От името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, приветствие прочете Георги Шарков -съветник по киберсигурността на военния министър.

В него военният министър, отчита нарастващото влиянието на световната мрежа, а с това и на новите заплахи, свързани и с националната сигурност. Киберпространството се разглежда като среда за провеждане на операции срещу националните интереси и сигурността на държавите.

Въпросите на киберсигурността е във фокуса и на МО. Разработват се политики за киберотбрана и ефективно противодействие на кибератаки.
В Министерство на отбраната се изгражда Център за кибер отбрана за наблюдение на комуникационните и информационни системи и анализ на заплахите и оценки на уязвимостите в реално време. Той ще координира информацията с държавните институции и ще сътрудничи с бизнеса и други общности.

Николай Ненков, заместник -директор на ДАНС, обърна внимание, че киберсигурността е неделима част от националната сигурност. Той определи фалшивите новини като елемент с непрекъснато растящ деструктивен потенциал.

Само съвместни усилия могат да противодействат на кибератаките, заключи той.