"Чистият спорт, спазването правилата на честна игра и борбата с допинга посредством образование и разследване са основните приоритети в спорта по време на българското председателство." Това стана ясно от думите на министъра на спорта Красен Кралев, който откри двудневен семинар на тема: "Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния спорт и в спорта за всички чрез образование и разследване" - първото събитие от Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на спорта.

Министерството на младежта и спорта постави борбата срещу употребата на допинг в спорта сред приоритетите на Българското председателство и то не само в професионалния, но и в аматьорския спорт. Министърът констатира, че все повече млади хора, които се стремят да подобрят външния си вид, често увреждат непоправимо организма си. По думите му затова е много важно да бъдат регулирани в максимална степен статутът на фитнес центровете, цензът на инструкторите, които работят в тях, както и продажбата на хранителни добавки.

Заместник-генералният директор на по образование и култура в Европейската комисия Йенс Ниманд Кристенсен приветства избора на тема на семинара като отбеляза, че в правомощията на ЕК в този й мандат е промоцията на здравословния начин на живот.
Кристенсен посочи, че в рамките на Европейската седмица на спорта в европейски мащаб са били проведени 35 хиляди спортни инициативи, в които са участвали 16 млн. европейци.

Поздравления за организацията на форума и избора на тема спортното ни министерство получи и от Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет, който отправи видеообръщение към участниците в семинара.

От своя страна Кралев отбеляза още, че като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция на България се пада отговорността да ръководи през първите шест на 2018 г. процеса по изготвянето и съгласуването на единна позиция на ЕС във връзка с прегледа на Световния антидопингов кодекс.