Разкритите в Турция секции за предстоящите предсрочни избори на 26 март са едни от най-рисковите. Това признание направи в студиото на предаването "Тази сутрин" по БиТиВи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. Той обясни, че има данни за очакван голям наплив на гласоподаватели в разкритите 35 секции в съседката ни.

Томов подчерта, че рискът е от невъзможността секционните комисии да поемат наплива. В ЦИК няма сигнали от Външно министерство, че е невъзможно да се гарантира честното провеждане на изборите.

Говорителят на ЦИК посочи, че сметките колко души максимум могат да гласуват не са коректни. Причината е, че те винаги се основават на това, че гражданинът попълва декларация, че не е гласувал другаде, когато дойде редът му. Томов обясни, че не е нарушение документът да се подготви, докато човекът чака на опашката. Той подчерта, че истинският проблем е ако някой друг попълни декларацията на човека и той не знае какво подписва.

Възможностите за преференции ще са между 8 и 32 - двойно на мандатите в съответния район. Когато преференциите бяха въведени и усложняването на бюлетината, заграждането на един и същи номер на квадратче и кръгче вкараха Момчил Неков в Европарламента, а Анна Баракова - в Народното събрание.

Цветозар Томов коментира и билбордовете на магистралите, включително и за тези с Бойко Борисов в генералска униформа. ЦИК е изискала от Агенция "Пътна инфраструктура" информация кой отговаря за поставянето им. На областните управители е разпоредено да бъдат премахнати незабавно.