Македонският журналист Миленко Неделковски, който поруга паметната плоча на загиналите български войници на връх Каймакчалан, е със забрана да влиза в България.

Това обяви министърът на външните работи в оставка Даниел Митов в отговор на въпрос на Атанас Зафиров от БСП по време на парламентарния контрол.

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан
Обновена

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан

Росен Петров зове Външно да привика македонския посланик у нас

По думите на Митов, подопечното му ведомство е реагирало незабавно на поругаването на паметта на загиналите български воини при Камайкчалан, като е предприело серия от действия. 

България няма да се откаже от усилията си за възстановяването и съхраняването на паметниците и гробищата на българските воини на територията на Македония, увери Митов.

Той допълни, че реакцията на властите в Македония невинаги е била в съответствие с нашите очаквания и съгласно утвърдената световна практика за почитане на паметта на загиналите от всички страни на военните конфликти. Затова разглеждаме темата в по-широкия контекст на стремежа ни да утвърдим добросъседството като основополагащ принцип на отношенията ни със Скопие, коментира още той.