Министерство на енергетиката е длъжно да даде много по-сериозна информация за кредита от 1 млрд. лева, изтеглен практически и зад гърба на Народното събрание, и зад гърба на българските граждани. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, на която бе обявено създаването на нов политически и парламентарен съвет с представители на Народен съюз, „Гергьовден” и АБВ.

Румен Петков заяви, че трябва да стане ясно дали е вярно, че лихвата по този заем ще е повече 6,5 % и дали по кредита се предвиждат 2,5 % лихва за организация на кредита. Също така министърът на енергетиката дължал отговор на въпроса има ли вътрешнофирмена задлъжнялост в Българския енергиен холдинг (БЕХ), дали има сериозни задължения към АЕЦ „Козлодуй”, дали е факт, че след тегленето на кредита са овъзмездени исканията на двете американски централи – 1 и 3 за сметка на натрупване на задължения към АЕЦ „Козлодуй”.

„Ние надплащаме на американските централи над пазарната цена 50 млн. месечно”, коментира Петков. По думите му това е най-скъпото приятелство, което България има от Oсвобождението насам. Румен Петков заяви, че вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката трябва да кажат докъде е процедурата в Брюксел за прекратяване на тези договори, които съсипват енергийния микс на България и ценообразуването.

Полша и Унгария прекратиха такива договори и това веднага се усети в ценообразуването на ел.енергията там. Нещо повече, те отидоха към стъпка - там, където е давана такава държавна помощ, този, който я получавал, да започне да връща на полската и на унгарската държава”, заяви Румен Петков.

АБВ започна сдружаване с други малки партии

АБВ започна сдружаване с други малки партии

Правят съвет с представители на Народен съюз и „Гергьовден”

Според него Министерство на енергетиката дължи отговор на два много сериозни въпроса, свързани с посещение на български делегации в Япония и Китай.

По думите му въпросите са там в какъв формат са водени разговорите, двустранен или тристранен. Румен Петков бе категоричен, че за посещението в Япония обществото трябва да е наясно какви ангажименти са поемани. По думите му се твърди, че едната от насоките на тези ангажименти е „Тошиба” да подмени втората турбина в „Марица ІІ” на прогнозни стойности от 70 млн. долара. „Ако е вярно това, какво налага подмяната на сега действащата турбина, която струва 7 млн. долара”, попита Румен Петков. Той попита още кой е командировал състава на делегацията, с какви мотиви и с какъв мандат и има ли отчет за тази командировка.

„Ако има отчет, той трябва да стане публичен”, категоричен бе Петков. Той коментира още, че ако тези неща са верни, това е „много тежко престъпление към интереса на българското общество”.

Вторият въпрос, който Румен Петков постави, е водени ли са разговори с „Тошиба” за пряко възлагане на определени действия за атомните мощности в Козлодуй. Румен Петков изтъкна, че има решение на съвета на директорите в родната ни централа, че такива действия ще се правят само с обществени поръчки. „Ако са водени такива разговори, да е ясно с какъв мандат”, посочи Румен Петков. Той попита още дали е вярно, че въпросната делегация е спирала в Сингапур и ако е спирала, това въпрос на политически акт ли е.

Той постави и въпроса за участието на експерта Стефан Гамизов в делегацията. Според Петков неговото участие е най-малкото „конфликт на интереси”. „Той твърди, че представлява интересите на „Тошиба”. Същевременно се подвизава като експерт на парламентарна комисия”, коментира Румен Петков. Според него е важен въпросът и за това има ли искове срещу „Тошиба” по света, защото тя е собственик на „Уестингхаус”.

Румен Петков попита и дали има евентуално посещение на делегация в Китай и водени преговори за изграждане на нови ядрени мощности в Китай. Той попита има ли някъде в света такъв реактор на „Уестингхаус”, който работи.

„Трябва да сме наясно пред какво ни изправя преговорният процес, ако има такъв на българските институции, продължавани ли са тези преговори в Питсбърг и във Вашингтон и сега в момента тук в България има ли делегация от Китай”, попита още Румен Петков.

„Да сме наясно пред какво ни изправя преговорният процес. Продължавани ли са тези преговори в САЩ, има ли делегация от Китай и водят ли преговори зад гърба на българските граждани. Братският американски народ е показал, че на обещаното гледа като на завещано”, коментира още Петков.

Въпросите към МЕ ще бъдат зададени по линия на парламентарния контрол, както и ще бъдат изисквани по линия на достъп до информация по Закона за достъп до информация.