Задълбочено сътрудничество в енергетика и икономиката и двустранните отношения обсъдиха вицепремиерът Екатерина Захариева и министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто.

Двамата разговаряха в Брюксел за взаимодействието си по отношение на Западните Балкани по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година и на унгарското председателство на Вишеградската група от 1 юли 2017 година за 12 месеца, съобщиха от МС.

Министър Сиярто изтъкна отличните отношения в полето на бизнеса между Будапеща и София. Унгария е сред важните икономически партньори на България и е в топ 10 на чуждестранните инвеститори с 1114,5 млн. евро преки инвестиции за периода 2002-2017 г., като стокообменът за 2016 година е 1 388,0 млн. евро.

По официални данни българската общност в Унгария наброява 6000 души и е едно от 13-те официално признати малцинства в страната.

Захариева и Сиярто са категорични, че трябва да се ускори работата по регионалните енергийни проекти, коeто да позволи диверсификация не само по маршрутите, но и по източниците на доставка.
ЕК подкрепи българската инициатива за газовия хъб "Балкан", който да допринесе за изграждане на конкурентен и либерализиран газов пазар. Вицепремиерът Захариева направи преглед на плановете за изграждане на интерконекторни връзки и терминали за втечнен газ в региона.

ЕК ни дава €920 000 за газов хъб „Балкан”

ЕК ни дава €920 000 за газов хъб „Балкан”

Новината съобщи Теменужка Петкова

"Единственият път пред региона е държавите да получат европейска перспектива", изтъкна Захариева по повод Западните Балкани.
Европейският път на Балканите е приоритет и на унгарското председателство на Вишеградската група, и на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Миграцията е проблем за целия съюз и изисква общоевропейски решения, за които България настоява още от 2013 г., изтъкна министър Захариева.