Да се разшири кръгът на висшите чиновници, задължени да обявяват имуществото си, решиха депутатите от Комисията по въпросите на държавната администрация и парламентарната вътрешна комисия.

С одобрените от тях промени в закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности, те допълниха списъка на задължените чиновници.

Добавени са председателите и заместник-председателите на държавните агенции и държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителни агенции, ръководителите и заместниците на държавни институции, създадени със закон или постановление на правителството, управителите на НОИ и директорите на районни здравноосигурителни каси.

По всяка вероятност между първо и второ четене на законопроекта в пленарна зала списъкът на задължените лица ще бъде допълнен и със заместник-директорите на районните здравни каси.

Аргумент за това е, че в кръга на задължените да обявяват имуществото си лица влизат заместник-кметовете, някои от които оперират с много по-малки бюджети в сравнение с ръководителите на районните каси.

Има случаи на малки общини с бюджет 3 млн. лв. и районни каси с бюджет 20 млн. лв.

Промените в закона предвиждат и да се засили контролът върху задължените лица. Сметната палата ще оповестява списък на тези, които на се подали декларации.

Те са около 6000 души и засега единствената санкция, на която подлежат, ако не декларират имуществото си, е глоба.

С промяната в закона, освен че ще бъдат глобявани, те ще стават обект на щателни проверки и ревизии от страна на НАП, поясни един от вносителите на законопроекта депутатът от ДПС Йордан Цонев.

С промените се дава публичност и достъп до имуществените декларации чрез интернет-страницата на Сметната палата, което беше препоръка на Европейската комисия.
При публикуването на декларациите личните данни ще бъдат защитени, заяви Йордан Цонев.