От 2008 година отпада задължителната наборна военна служба с професионализацията на Българската армия.

Това реши Народното събрание с приетите текстове на второ четене от четвъртата поправка в конституцията, информира БНР.

Решението бе гласувано, съгласно процедурните правила, които изискват подкрепата на три четвърти или минимум 180 народни представители за всеки текст поотделно.

С 222 гласа „за", 4 „против" и един въздаржал се, народните представители решиха, че въоръжените сили гласуват националната сигурност на България, като тяхната дейност ще е урежда със закон.

По време на обсъждането в Народното събрание премахването на наборната военна служба и професионализацията на българската армия дебатите отново бяха върнати към въпросите „за" и „срещу" отмяна на задължителната казарма.

Преди време тези спорове се проведоха при приемане на Закона за въоръжените сили, с който се премахва задължителната служба.

„Тази промяна урежда конституционно превръщането на българската армия в наемнически корпус", заяви независимият депутат Минчо Христов по време на дебатите, цитиран от Дарик радио.

Десните подкрепиха поправката, но от ДСБ се обявиха срещу вписването на нова конституционна разпоредба, която предвижда в закон да бъде уредена подготовката на българските граждани за защита на отечеството.

Това означава българите веднъж като ученици, втори път като студенти или докато работят да ходят на военно обучение, казаха тъмносините.

Припомняме, преди седмица военният министър съобщи, че последните български наборници ще влязат в родната казарма през март тази година.
При това Близнаков подчерта, че армията може да приеме доста по-малко срочно служещи, отколкото за желаещите.