Връщането на задължителната казарма може да доведе до нова емигрантска вълна сред младежите или окончателна загуба на тези от тях, които са вече зад граница. Това мнение изрази в предаването „Лице в лице” по БиТиВи военният министър Николай Ненчев.

Той призна, че в никакъв случай няма да е привърженик на задължителния принцип. По думите му средата за сигурност е силно увредена, но нямало никаква нужда да се притесняват хората.

Според военния министър ходенето в казарма и участието на младежите в Българската армия би трябвало да е признание и дълбоко осъзнат акт.

Николай Ненчев припомни, че е поръчал анализ за предимствата и недостатъците на връщането на наборната служба. Всички стратегически планове от последните 7-8 години обаче били подчинени на идеята България да гради професионална армия. Той намира този принцип за въоръжените сили за по-удачен и повечето натовски страни също били избрали него.

Относно събирането на данни за годните за военна служба младежи и девойки, Николай Ненчев обясни, че по този начин военното министерство получава необходимата организация. Той подчерта, че това не е обвързано с привикване и военно обучение.

Министърът подчерта още, че ще продължи обучението на доброволен принцип. Миналата година имало повече кандидати от възможните бройки, отбеляза още той. Ненчев обеща, че през тази година ще направи всичко възможно всички желаещи да бъдат обучени.

Относно миграционната криза, военният министър призна, че положението действително е тежко, но не от вчера. Много тежко било положението в Гърция и Македония, където има блокирани хора. Ненчев отчита, че бежанската вълна нараства и призна, че е обезпокоен. Въпреки това увери, че са взети нужните мерки и българските граждани трябва да бъдат спокойни, защото все още сме остров на стабилност.

Във връзка с разпореденото от премиера Бойко Борисов съвместно учение между МВР и армията по границата, Николай Ненчев коментира, че целта е да се види готовността. „Ние обаче сме готови”, категоричен е той.

Взаимодействието на институциите при мигрантската криза е било обсъдено и при президента Росен Плевнелиев. Той е искал да се информира лично за всички действия, които биха били предприети, ако се наложи.

(По-рано днес Плевнелиев свика Националния оперативен щаб по миграционната криза.)

Военният министър обясни, че всеки ден получават информация за състоянието на бежанските потоци в Турция, Гърция. Ненчев вече е посетил формированието от Благоевград, голяма част от което заминава за границата. Повечето от военните са преминали обучение, а около половината са били на мисии, коментира още той.

Той отрече появили се информации, че Военна прокуратура проверява всички обществени поръчки в министерството. Министърът обаче смята, че би било добре това да се случи и той самият би настоявал.