Партиите се надпреварват да променят Изборния кодекс. 13 предложения за изменение на изборните правила подхваща правната комисия. По-голямата част от идеите, са на мнозинството.

Левицата в лицето на червените няма предложения за корекция на Изборния кодекс. Идеи обаче за промени имат Волен Сидеров, Валери Симеонов, Явор Хайтов от БДЦ, Георги Кадиев.

Лютви Местан има два проекта. Също с толкова се е разписал и Настимир Ананиев от РБ, с два проекта е и колегата му Димитър Делчев.

АБВ също имат свои идеи за промени в изборните правила. Други реформатори като Петър Славов и Мартин Димитров също са внесли своите проекти. От ГЕРБ са скромни- само с един проект на Цветан Цветанов.

Атакистите настояват за задължително гласуване. Това предлагат и патриотите. Санкциите при негласуване, които искат хората на Валери Симеонов са лишаване от социални помощи до 4 месеца, глоба до 50 лева, освен ако лицето не е социално слаб.

Идеите на БДЦ засягат избора на състав на ЦИК и начина й на работа.
Лютви Местан като лидер на партията заедно с бившите си съпартийци предлагат, когато изборната кампания се води на чужд език, да се осигурява с превод. Георги Кадиев предлага същото.

Реформаторът Настимир Ананиев предлага промени, които засягат работата на изборната администрация и въвеждането на машинното преброяване. Освен това той иска и увеличаване броя на РИК-овете и ОИК-овете.

В другия проект, под който се е подписал, настоява за въвеждане на дистанционно електронно гласуване.

АБВ пък иска съдебно преследване за фалшифициране на изборните протоколи, както и въвеждане на машинно гласуване.

Мартин Димитров и Петър Славов ще се борят срещу феномена 15/15 и предлагат в закона да се разпише, че не се изписва в бюлетината номерацията  в подредбата на партията. Двамата искат и машинно гласуване в поне 6000 секции.