С ограничението в мандатността на депутатите в БСП се цели отстраняването на определени политически дейци на партията. Това заяви проф. Захари Захариев в предаването "Свободна зона" по TV+.
Той допълни, че председателят на националния съвет на партията трябва да се избира от самия съвет, а не от конгреса.

Професорът посочи, че ограничението от 12 години, през които член на партията може да е депутат, не важи за председателя. Захариев определи като смехотворно пресмятането на годините, когато въпросният председател е бил ръководител на правителството.

"Приемането на подобен член на практика е антидемократично. Защо? БСП дойде към новото си име, обещавайки на обществото и на партийните членове на бившата БКП децентрализация и демократизация, тоест делегиране на много по-големи права, правомощия, право на глас на колективните органи отдолу нагоре.
На практика обаче, като се започне от Георги Първанов и се премине през Станишев, ние вървим точно в обратна посока. Формално говорим за демократизиране, а реално погледнато ние все повече и повече централизиране партията към нейния връх." - коментира Захариев.

По думите му, новото име "БСП за България" е било прието в тесен кръг, без да се взема предвид мнението на националния съвет и на областните партийни съвети. Промяната, според него, е свързана с отварянето на партията към различни коалиционни партньори.