Дипломат номер на България Екатерина Захариева благодари на македонския парламент за ратификацията на Договора за добросъседство. Коментарът министър Захариева направи след изявление с полския си колега Яцек Чапутович. Министър Захариева заяви, че това е добра новина от днес.

"Приветствам и съм изключително щастлива за ратификацията, която се случи днес в македонския парламент. Радвам се, че процедурата приключи в Република Македония. Тази седмица ще има заседание на комисиите в българския парламент и се надявам съвсем скоро да приключи процедурата и в българския парламент", каза още външният ни министър.

"С подписването и ратификацията на този договор показахме, че и на Балканите можем сами, когато сме доброжелателни, когато гледаме в една посока и тя е бъдещето да постигаме за кратко време решение на проблеми, които са се трупали с години, така че наистина приветствам и благодаря на македонския парламент за ратификацията", каза още Захариева.

Държавният глава Румен Радев даде също висока оценка на ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от парламента в Скопие. С това завършват процедурите и се открива пътят за влизането в сила на този най-важен за двустранните отношения политически документ, посочва Радев и подчертава, че това отваря нова европейска страница в двустранните отношения.

Влизането в сила на този международен акт идва в момент, в който България пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Това има огромно значение за българо-македонските двустранни отношения и дава силен сигнал за позитивните развития на Балканите, които доближават региона към Европа, в контекста на приоритетите на българското председателство.

Президентът Румен Радев призова за стриктно изпълнение на условията, заложени в договора, както и за стартирането на всички проекти, които той ще направи възможни, в името на благоденствието на гражданите на двата близки народа.

От своя страна по-рано през деня премиерът Бойко Борисов също поздрави парламента на Република Македония за ратификацията.

"С това те показаха, че желанието ни да изградим модерни, европейски отношения на приятелство и доверие е общо."

"Ратификацията на Договора от страна на македонския парламент е естествено продължение на прагматичния диалог, който нашите две правителства започнаха още миналата година в Скопие с подписването на този договор и на девет документа за сътрудничество в Струмица по време на съвместното заседание на двете правителства. Както сме заявявали многократно, европейското бъдеще на Република Македония е сред основните приоритети в политиката на Република България и ще продължи да бъде такъв и след българското председателство на Съвета на ЕС, заявява Борисов.