Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес в МВнР Лиз Николин Клевен Гревстад, посланик на Кралство Норвегия, акредитирана за България. Гревстад прие поканата за среща, на която да бъдат обсъдени възможностите за сътрудничество между правителствата и институциите на двете държави в разрешаването на случаите на проблеми на български граждани със службите за социална защита и закрила на детето в Норвегия.

"Децата са на първо място в нашата култура и народопсихология и тяхното място е в семейството. Разбираме, че всяка държава се опитва да защитава правата на децата според собствените си правила. Казусите с отнети от родителите си деца - български граждани обаче силно ни притесняват. Неразбираемо е за нас и разделянето на стотици километри на брат и сестра и забраната да виждат майка си и да разговарят с нея, което неминуемо ще ги откъсне както един от друг, така и от техните корени и майчин език. Затова искаме да работим в тясно сътрудничество с вашите институции, за да помогнем на засегнатите семейства", допълни още тя.

Ако Кирчо беше в Норвегия

Ако Кирчо беше в Норвегия

Представете си дълбочината на отчаянието, в която би се удавил един социален работник от Норвегия

В подкрепа на думите си Захариева връчи на посланик Гревстад писмо до министъра на външните работи на Кралство Норвегия Ине Мари Ериксен Сьорейде, с което предлага провеждането на съвместни консулски консултации между министерствата на външните работи на двете държави.

Дипломатите ни в Норвегия не знаят много за отнетите деца от български родители

Дипломатите ни в Норвегия не знаят много за отнетите деца от български родители

Посолството ни работи по 10 отворени случая

Посланикът на Норвегия благодари за поканата и за положителния подход на българската страна в тази трудна ситуация, като подчерта, че противно на тезите, тиражирани в медиите, тя открива много сходства в системите за закрила на децата в нашите две държави - и в Норвегия, както и в България концепцията е, че семействата трябва да бъдат подпомагани от институциите да решават проблемите си и едва, когато това се окаже невъзможно, да се стига до отнемане на децата от техните родители като съвсем крайна мярка.

Посланик Гревстад разясни накратко механизмите, по които функционира норвежката система за закрила на децата и предложи наред с консултациите, да бъдат организирани в България работни семинари, на които норвежки експерти да работят заедно със семействата, с НПО и с българските компетентни институции в разясняването на процедурите.

Захариева и Гревстад се договориха посолството на Кралство Норвегия в Букурещ да съдейства за организирането на консулските консултации и работни семинари във възможно най-кратки срокове.

ДАЗД се зае с проблемите на български родители в Норвегия

ДАЗД се зае с проблемите на български родители в Норвегия

Институциите се обединяват за случай на деца, изведени от семейството