Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства ролята на неправителствените организации за развитието на гражданското общество и европейската интеграция в страните от Западните Балкани. Това е една от добавените стойности на Берлинския процес за Западните Балкани, на който тази година за първи път съпредседатели са България и Северна Македония.

По думи на Захариева съпредседателството на двете страни е знаково, защото за първи път то се дава на държави от региона и се дава съвместно - на страна - член на ЕС и на страна от Западни Балкани.

Смятам, че един от най-важните приноси на Берлинския процес е редовният диалог с гражданското общество от страните от Западните Балкани, както и с гражданското общество между страните от Западните Балкани и нашите държави - членки на ЕС, заяви външният ни министър във форум на неправителствени организации в Скопие, който съпътства започващата по-късно днес Среща на външните министри от Берлинския процес.

Тя подчерта необходимостта от общи усилия за развитието на региона, включително за опазването на околната среда.

Борисов в Давос: ЕС е непълен без страните от Западните Балкани
Обновена

Борисов в Давос: ЕС е непълен без страните от Западните Балкани

Бъдещето на тези страни било в Евросъюза

България ще бъде една от най-активните страни в ЕС в търсене на повече помощ страните от Западните Балкани да постигнат целите на Зелената сделка, увери Захариева.

В изказването си служебният министър на външните работи на Северна Македония Никола Димитров подчерта очакванията на страната му да започне колкото може по-бързо преговори за членство в ЕС.

"Европейският съюз е изправен пред голям тест. Ако сега - след брилянтния доклад на Европейската комисия за реформите ни, няма решение, това ще означава, че вратата за нас е затворена", заяви той.

От своя страна Захариева потвърди подкрепата на България за започването на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания. Тя призна, че наистина някои страни членки на ЕС не са ентусиазирани по повод разширяването, но в същото време 6-те страни от Западните Балкани не трябва да спират с реформите.

Тя изрази надежда, че решение ще бъде взето през март, защото иначе ЕС щял да загуби доверието и подкрепата на 6-те страни от Западните Балкани.

Българите искат Западните Балкани в ЕС

Българите искат Западните Балкани в ЕС

Най-много българи искат Македония в ЕС, най-малко - Косово и Албания