"Всички държави трябва да изградят правни инструменти, с които да гарантират свободата на словото. Медиите днес работят под натиска не само на фалшивите новини, но и на различни режими, които ограничават достъп до информация, включително ползвайки изкуствен интелект".

Това заяви външният ни министър Екатерина Захариева, която участва в министерска среща на държавите-членки на Глобалната коалиция по свободата на медиите. 

Видеоконференцията се съпредседателства от Канада и Ботсвана. С изказвания се включиха 32 делегации на ниво министър.

В изказването си вицепремиерът призова за общ подход не само в разкриването, но и в разобличаването и предотвратяването на всички опити за дезинформация.

Захариева засегна и отразяването на пандемията от Ковид-19, като заяви, че е важно правителствата да предоставят прозрачна и навременна информация на обществото.

Българският първи дипломат повтори решимостта на правителството да изправя пред правосъдието всички извършители на престъпления срещу журналисти, както и да прилага всички стандарти за защита на свободата на изразяване.

Глобалната коалиция по свободата на медиите бе учредена през юли 2019 г. в Лондон, като от самото начало България е неин член. Понастоящем в нея има 37 държави, които се решени да се борят срещу посегателствата срещу журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения.